Virtus.pro, echipa extremelor

În 2017 fluctuațiile de rezultate s-ar putea să se accentueze comparativ cu 2015 și 2016

Virtus.pro iese în evidență prin trei lucruri: faptul că reușește să se mențină în rândul celor mai bune zece echipe de doi de ani de zile, faptul că tot mai frecvent are fluctuații de rezultate tot mai mari, și faptul că este una dintre cele mai stabile echipe din punctul de vedere al componenței. De fapt, cu excepția lui Jakub “kuben” Gurczyński (antrenorul echipei) toți membri echipei au intrat în Virtus.pro în aceeași zi. Nicio altă echipă de top de CS:GO nu a reușit să-și mențină lotul intact atât de mult – până de curând și Fnatic a fost una dintre cele mai longevive echipe din punctul asta de vedere.

Actualul lot al Virtus.pro a fost creeat la începutului lui 2014, foarte rapid câștigând și primul său turneu major, ESL Katowice 2014. În lunile care au urmat, au mai venit și alte rezultate bune, precum cel de la Copenhagen Games 2014, ESEA Season 16, Gfinity G3 și altele. Evident, au existat și rezultate mai slabe, însă în linii mari, 2014 a fost cel mai bun an al echipei. A fost totodată și unul destul de stabil din punctul de vedere al rezultatelor.

2014

După 2014

Începând cu 2015 însă, situația s-a schimbat radical. Virtus.pro a început cu stângul anul, obținând doar o clasare pe locurile 5-6 la Assembly Winter 2015. A urmat însă o serie de rezultate bunicele, pentru ca după aceea să obțină un nou rezultat slab la StarLadder StarSeries XII. Au urmat alte rezultate bune, după care alte rezultate slabe, urmate de altele bune…și cam așa a decurs tot anul 2015. Practic, echipa a trecut de la o extremă la alta aproape pe parcursul întregului an. Intervalul iulie-octombrie a fost, de departe, cel mai bun din întregul an, dar și acesta a fost urmat de alte rezultate slabe.

2015

Ciclul continuă și în 2016

Procesul ciclic început în 2015 a fost cu atât mai accentuat în 2016. Virtus.pro a continuat trecerea de la o extremă la alta, având însă mai puține rezultate bune și mai multe rezultate slabe decât în 2015. De exemplu, anul acesta a avut doar trei competiții majore câștigate: StarLadder i-League Invitational 1, ELEAGUE Season 1 și DreamHack Bucharest 2016. Adică de două ori mai puține victorii decât în 2015 sau în 2014. Totodată, a avut și opt clasări între locurile 5-12 la competițiile majore dintr-un total de 17 la care a luat parte anul acesta. Adică aproape jumătate din competițiile la care a participat, a avut clasări slabe sau mediocre.

2016

Ce s-ar putea întâmpla în 2017

Dar procesul prin care Virtus.pro a trecut în ultimii doi ani permite și emiterea unor mici predicții cu privire la evoluția pe care Virtus.pro ar putea s-o aibă în 2017. Astfel, este foarte posibil ca tendința de scădere să continue, fluctuațiile de rezultate urmând să se accentueze comparativ cu 2015 și 2016. Or acest factor, combinat cu faptul că alte echipe sunt tot mai bune, ar putea duce la scoaterea Virtus.pro din rândul celor mai bune echipe de CS:GO. Iar asta, la rândul ei, ar putea duce la primele schimbări de componență.

Este puțin probabil ca Virtus.pro să mai ajungă la forma care a consacrat-o, adică cea din 2014. Esport-ul este, într-adevăr, imprevizibil, însă rareori în sensul cel bun. Lucru de altfel demonstrat de experiența Fnatic, Team EnVyUs sau Cloud9.

2014-2016

Dar orice se va întâmpla în 2017, Virtus.pro va rămâne, oricum, una dintre cele mai titrate echipe ale ultimilor ani, având un număr destul de impresionant de clasări în primele trei echipe la turneele majore. Doar Fnatic are un scor mai bun. Ce-i drept, însă, că Virtus.pro are și un număr destul de mare de clasări mediocre sau slabe.

Rezultatele obținute de Virtus.pro în intervalul februarie 2014 – noiembrie 2016

stats