Resident Evil 5 – RePlay Review

Resident Evil 5

Producător: Capcom

Distribuitor: Capcom

Platforme: PC, PlayStation 3, Xbox 360

Gen: Action

Data de lansare: 18 septembrie 2009

Confruntați cu o societate însetată după violență, nefamiliarul și ineditul pur, merită să ne întrebăm ce face până la urmă diferența între un horror bun și unul de umplutură. Cu alte cuvinte, între un film de Hitchcock și clișeele cu blonde care aleargă ca într-un coșmar pe scări, când de fapt ar putea foarte bine să ia liftul.

Poate fi o problemă de principiu, putem vorbi de acel unic neuron sau singulară idee care adâncește la propriu o falie între horror-ul de consum și horror-ul ca artă. Sau, putem să vorbim la fel de bine despre convenție și lumină. Așa ajungem la Resident Evil 5, un joc care face tranziția unei serii dinspre clișeu și predefinit spre rafinamentul savuros al fiorilor pe șira spinării.

Horror pe lumină

Cei care s-au obișnuit cu bezna din jocurile anterioare, care acoperea infestațiile din Racoon City sau molimele din spaniolul Las Plagas, vor fi probabil, într-un fel, dezamăgiți de al cincilea titlu din serie. Aceasta pentru că, maturizat de trecerea timpului, producătorul Capcom a ajuns să fie conștient de toate mecanismele-clișeu folosite în jocurile horror și s-a gândit că este timpul să schimbe placa. Detașarea, auto-analiza, se reflectă în Resident Evil 5 la toate nivelurile, fie că vorbim de personajele-clovn, care par și mai ridicole ca altă dată, despre tenta ușor rasistă de care a fost acuzat jocul, sau despre intensitatea și cantitatea de lumină.

De îndată ce începeți povestea, veți fi surprinși de universul strălucitor care vă înconjoară, de orașul Kijuju care colcăie de afro-americani, oameni preocupați să înfrunte lasciv căldura care îi descompune ca într-o poezie de Bacovia. Este șocant că răul nu mai are nevoie de întuneric să se dezvolte și, deși părerea unora este că nu poți fi cuprins de frică sub soarele toropitor de vară, îți dai curând seama că în Resident Evil lumina este catalizatorul distrugerii, neonul bolnav al laboratorului de arme biologice. Important este în final că rămâi cu sentimentul că nu mai există salvare, fiindcă maleficul a ajuns și la suprafață, nelăsând niciun cotlon în care eroul nostru să se ascundă. Nu mai există contrast, ci doar violență în culoare.

Fără îndoială, cromatica și cantitatea de lumină sunt suficiente pentru a vă face să simțiți că parcă nu mai jucați un Resident Evil. Nici măcar protagonistul, Chris Redfield, pe care îl cunoaștem de hăăt departe (primul titlu), nu vă va alunga impresia de nefamiliar. De data aceasta, Chris are parte de o imagine sensibil îmbunătăţită, putând fi bănuit chiar că a căzut în cazanul cu creatină și alte substanțe magice când era mic. Și fiindcă inițialele sună bine, Chris încă mai face parte din BSAA (Bioterrorism Security Assessment Alliance), o organizație (incompetentă, dacă ne luăm după cât Resident am jucat de-a lungul timpului) ce are rolul de a stăvili dezvoltarea armelor biologice responsabile de foarte multe ciume bubonice animate.

Chris nu este tocmai lupul de stepă al lui Herman Hesse, cum știm chiar din titlul anterior, Resident Evil: Umbrella Chronicles. Așa că insipidul 5 din coada acestui joc nu face altceva decât să ducă povestea mai departe, să ne explice unde a dispărut Jill Valentine (prin transilvăneana Rusie cu umbreluțe) și de ce, mai nou, Chris târăşte o Beyonce Knowles după el prin praful savanei.

O Elika mulatră

Sheva Alomar, că de ea și cantitatea de machiaj și de ciocolată de pe fața ei vorbim, este, spre deosebire de Chris, expertă în arme biologice. Şi pe deasupra, ea încearcă să își salveze, mai mult sau mai puțin dramatic, poporul. Important este că de-a lungul jocului, Chris nu se poate descurca aproape deloc fără fundulețul ei dulce, fie că trebuie să deschidă împreună o ușă îndărătnică, sau să o folosească pe post de momeală pentru crocodili.

Astfel am ajuns la diferența fundamentală între Resident Evil 5 și titlurile anterioare: aici producătorii au insistat pe experiența cooperativă, pe jocul trăit în doi și puzzle-urile rezolvate prin brainstorming. Să analizăm puțin experiența Resident Evil cu și fără co-op. Dacă alegeți să jucați singuri, AI-ul va face o treabă destul de bună în a o ține pe Sheva departe de monștri sau de ținta voastră care, vă garantez, o să aibă destul de des tendința să sară spre capul ei, mai ales că seamănă cu toți negrii mititei și răi de pe acolo.

Sheva nu se va ameți printre creaturile infectate, va trage pertinent și, din păcate, nu va face niciodată economie la gloanțe. Ceea ce, dacă ați mai jucat vreun titlu din serie, trebuie să știți că nu face prea bine la sănătate. Măcar din acest punct de vedere jocul a rămas fidel seriei și, chiar dacă găsiți gloanțe ascunse la tot pasul, nu veți avea de multe ori timpul nici măcar să vă reîncărcați arma, d-apoi să întoarceți spatele la lighioana amenințătoare ca să ridicați de pe jos sau să spargeți o cutie. Deci, dacă vreți să supraviețuiți cu o Sheva cu gândire anorganică, există două soluții: fie să o privați de beneficiul gloanțelor, fie din contră, să o folosiți drept salahor și să o lăsați pe ea să facă toată treaba.

Nu aduce anul ce aduce co-op-ul

Dacă din contră, preferați compania unei gândiri adevărate, pe PC vă stă la dispoziție posibilitatea de a vă conecta la orice alt calculator în rețeaua locală, precum și serviciul Games for Windows LIVE. Acesta din urmă, pentru o treabă Microsoft, își îndeplinește extrem de bine funcția, potrivind gigei din lumea întreagă în setea lor răscolită de a omorî…chestii.

Sunt câteva lucrurui care pot fi reproșate la sistemul LIVE, precum necesitatea de a reîncepe misiunea de la ultimul checkpoint de fiecare dată când cineva vrea să se alăture jocului. Sau imposibilitatea de a face schimb de arme cu partenerul, fapt care va încetini mult parcurgerea dacă numitul coechipier nu e prea bine echipat, de exemplu. Conectarea automată se face însă chiar elegant și dacă vreți să ieșiți în lumea largă nu aveți de așteptat mai mult de cinci minute.

În schimb, serviciile care stau la baza comunicației între cei doi jucători sunt destul de reduse. Cu alte cuvinte, vă trebuie un microfon, fiindcă producătorii au refuzat să implementeze în joc și un sistem de chat text, probabil ca să nu încarce prea mult atmosfera horror, din care interfața de utilizator lipsește cu desăvârșire. Deși limitează comunicarea, ideea este extrem de bună, fiindcă nu cred că un fan de palpitații ar fi impresionat de monstruozitățile din jur dacă ar avea constant pe ecran jumătate de bară care să îi afișeze viața și armele.

Pagina: 1 2 3

Plusuri

 • Rejucabilitatea
 • Horror de calitate
 • Modul cooperativ
 • Calitatea grafică în raport cu performanța

Minusuri

 • Câteva mecanisme survival horror greoaie
 • Cam insipid de jucat fără partener
 • Inamici cam tonţi

64 Comentarii [+] Adaugă un comentariu

 1. Sabotorx021 a scris:

  RE5 e aproape 0 fara partener.Fetita aia e ff proasta daca nu e controlata de om.
  Horror de calitate ? Numai horror nu mi s-a parut acest joc :(.

  As mai fi adaugat la minusuri controlul greoi. :what:

 2. NumeUtilizator a scris:

  Nu mi-a placut. Poate sa aiba grafica si sunet de nota 10 , dar controlul e 1– 😡 . Iar Quick Time Events sunt enervante :mda: . L-am terminat pentru ca arata bine, dar nu pentru ca ar fi distractiv. :no:

 3. Raziel01 a scris:

  AUTHOR:

  Horror de calitate

  P-asta n-o inteleg, am terminat jocul de 2x unde mai exact e horror-ul?

 4. gameplus a scris:

  Cred ca acest review a fost facut de un FANBOY care tine mult la seria resident evil . Nu ma intereseaza ca tie-ti palce fa un review ca atare , jocul asta numai horror nu e ! Iar rejucabilitatea lipseste :D. 😡

 5. sNaKey a scris:

  Nu e un fanboy. Jocul e chiar bun. (punct)

 6. Singularity a scris:

  Horror-ul a devenit ridicol si pueril. Horror-ul in ziua de azi se axeaza in proportie de 90% pe blood and gore. La altceva nu-i duce capu’. Genu’ asta de horror poate avea succes la copiii cu imaginatie bogata carora le este frica sa ramana singuri pe intuneric. Baga tone de zombi si de creaturi care mai de care mai ciudate, cateva momente scriptate in care sare ala dupa colt si gata jocu’ “horror”.

 7. Raziel01 a scris:

  Dark space a fost un horror reusit comaprativ cu ce e in Resident Evil 5 sau mai bine spus ce lipseste. Dar nu se poate comenta de rejucabilitate e foarte fun cooperativ.

 8. dominator000 a scris:

  Inamici cam tonţi

  sunt zombi wa :)) nu gandesc :))

 9. S3rafi a scris:

  Hai mai ca-i bun jocul! Mai treaba cu speriatul e discutabil, seria RE nu poate renunta la t-virus si nu cred ca e vreun fan care doreste ca seria sa se metamorfozeze intr-un silent hill sau mai stiu eu ce horror adevarat, e un joc cu zombies asa ca daca nu va mai sperie mortii vii si mancatori de creieri……atunci macar sa-l apreciati pentru actiunea lui care este foarte buna zic eu. Din partea mea are un 10 cu felicitari :), de mult nu am mai jucat un joc care sa ma tina mult timp lipit de monitor

 10. tomapaul a scris:

  E un joc bun.Cel mai mult il strica controlul gen “consola”.Deh…
  Eu i-as da 8/10.
  @Sabotorx021.Daca termini jocu’ o sa vezi ca si baietasul e la fel de prost. :haha:

 11. Sabotorx021 a scris:

  N-am eu atata rabdare sa-l termin,sunt om totusi. 😀

 12. Taw a scris:

  Frumos review, dar intamplator eu am pus ca minus in review-ul meu “Partea horror lasă de dorit”.:).Acelasi joc, dar pe PS3.
  Baietii sunt mai greu de speriat se pare.:D

 13. TurocK a scris:

  RE5 nu se ridica nici macar la un sfert din RE4 Biohazard.
  Sunt un semi-fanboy a seriei si nu am rezistat sa joc nici macar 30 min ca l-am dezinstalat.
  Gameplay praf, poveste….(nu stiu ca nu am jucat mai mult…), grafica cat de cat buna ,dar nu asta conteaza, sistemul de inventar facut idiot, etc. Cand voi avea chef de un re, voi instala penultimul.

 14. Sir Andrew a scris:

  Fara suparare dar asta nu-i joc de nota 88…horror my assssss…am ras de mi-au sarit mucii… jocul e bun la kilareala, shooting si grafica. Cam atat. Nici sa-i lege sireturile lui RE4 nu poate. Iar 4 nu a excelat ca joc.
  O nota realista a lui RE5 este de 6 hai 6.5 cu indulgenta, de dragul seriei. Sper ca unele note umflate ale jocurilor sa nu aiba motive ca notele umflate de afara. Sper… 😡

 15. Kellhus a scris:

  RESIDENT EVIL 5 este un joc action super tare dar daca nu cumva s-a schimbat ceva de la PS3 la PC atunci lipseste HORROR-ul din joc … seria sufera un declin la partea HORROR si se duce rapid spre ACTION … RE1 beton de beton … monstrii destui gloante putine si multe puzzle, RE2 super tare la fel de putina munitie (trebuia folosita cu cap) puzzle si mai tare si aveai 2 personaje cu un story oarecum diferit jocul este cel mai reusit din serie … e beton … RE3 a mai pastrat putin din ingrediente insa s-au inmultit armele si gloantele ceea ce a mai diminuat putin din teroare … RE4 a fost un joc cu o atmosfera k lumea cu elemente noi ( Black market) arme noi, locatie noua si cu toate acestea reusind sa pastreze o atmosfera la nivel de REMAKE al lui RE1 diferenta a fost ca era orientat vizibil spre partea de ACTION pastrand oarecum si atmosfera TERROR – SURVIVAL … Mult asteptatul RE5 (de mine cel putin RE si DMC sunt seriile care m-au determinat sa imi iau consola) a fost superb la grafica , o incantare acustica dar pe partea de HORROR – TERROR – SURVIVAL … lipsa totala de inspiratie … gloante gasesti la tot pasul , partenerul te ajuta si are un AI decent (daca nu il joci la dublu) monstrii, zombie … cam prosti de put si in rest … m-i s-a parut dificil ultimul boss dar poate pentru ca ajunsesem eu la el cu juma’ de viata si gloante putine si asta pt ca nu ma asteptam sa fie ala finalul … cam de kko final … oricum ma asteptam sa restartez si sa incep dinnou de la un nivel anterior la cata viata si munitie mai aveam in fata ultimului boss dar nu a fost nevoie … GRAFICA SI SUNET :yes: insa HORROR ? :no: SURVIVAL ? :no: mai degraba un RUN

 16. NeoGalaxy a scris:

  Eu i-am dat 6 jocului si asta doar pentru ca este o bataie de joc versiunea de PC. Nu ma streseaza ca are cerinte grafice mari daca chiar contau. Controlul, munitia si mai ales idea de survival nu exista in joc. Are o grafica super, gandindu-ma ca decorurile sunt statice, mobi prea multi pe ecran nu sunt si jocul este static. Evident… l-am jucat doar 20 de minute pentru ca nu am rezistat cu controlul si cele 10 gloante cu care pleci la start. Sa vedem poate apare vreun patch care sa transforme jocul din versiune PS3 in versiunea PC cu toate specificatiile celuia din urma. Horror… nici nu exista asa ceva decat daca aveti 6 ani si dormiti cu lumina aprinsa. :shrug:

  Pacat de joc pentru ca dupa dezastrul numit Resident Evil 4 (versiunea de PC are un control… zici ca ai nevoie de 10000000 dpi doar ca sa nimeresti) speram sa fii lucrat mai serios la el. Oricum alt joc cumparat si cu multe regrete dupa…

 17. ogeaca a scris:

  lat tare jocu

 18. Highlancer a scris:

  Ce jeu est foutu. Mille millions de mille sabords!

 19. alberto7fx a scris:

  nu poti sa ii dai 88 unui joc cu un asemenea control :wallbash: nu merita mai mult de 70 :shrug:

 20. MirceaPui a scris:

  controlul nu e cine stie ce dar e un pas inainte avand in vedere ce control avea RE4 care am jucat 5 minute si mi-a ajuns.jocul asta e bun,intr-adevar nu merita un 88 dar nici 70 cum zic altii.82 din partea mea.

 21. BrunnenG a scris:

  Pe mine ma scoate din sarite faptul ca atunci cand pun tinta pe un zombi nu pot sa ma misc . :wallbash:

 22. sNaKey a scris:

  Sunt convins că mulţi (nu toţi, deci nu bag mâna-n foc) nici măcar n-au citit review-ul dar văzând nota aşa de mare au sărit cu atacuri la adresa notei, plusurilor şi jocului. Poate la început jocul e enervant, plictisitor, dar după puţin timp începe să-ţi placă. Totul ţine de subiectivitate, dacă voi credeţi că-i de 6, aşa şi Absynthe crede (şi e convinsă) că e de 80-90.

 23. NeoGalaxy a scris:

  La ce mentalitate au unii de mai sus, sper ca producatorii sa scoata numai jocuri cu un control la fel de rahat ca in RE V pentru ca cei care au postat mai sus ca le place, chiar merita asta. Intr-un shooter nu conteaza nici povestea, nici atmosfera si sigur nici grafica daca nu ai un control in care sa ai incredere si pe care sa te bazezi. Ignoram povestea care oricum este frectie ca in ultimul anime Resident Evil si ultimele 2 filme Resident Evil, ignoram ca nu te poti speria nici un pic decat daca ai 5-6 ani si dormi cu lumina aprinsa, dar sigur vei iubi controlul care este facut pentru cei care se scarpina cu mana stanga la urechea dreapta.

  Controlul din Lost Planet a fost naspa rau, cel din Resident Evil 4 si mai rau, acuma vine cel din Resident Evil care este perfect. Eu va doresc numai jocuri cu acest control.

  Eu personal am citit 10 randuri din prezentarea de mai sus si am ras cu lacrimi 🙂 Am si dat nota de 80 doar ca sa nu ma injure pe mail adminul 🙂

  La asa jucatori… cuii ii mai trebuie minte? :shrug:

  Eu sunt curios cat a fost platita persoana care a scris prezentarea pentru ca m-as baga si eu. Eu i-as da jocul 150 puncte din 100 posibile pentru 200 euro 🙂

 24. Bossman a scris:

  Neo, înainte aveam dubii, dar citind ultimul paragraf din comentariul tău m-am lămurit definitiv că nu există limite pentru nivelul de penibilitate în care eşti dispus să te afunzi.

 25. UndertakeR a scris:

  Intr-adevar e exagerat comentariul dar pe undeva are dreptate: controlul este slab. Iar nota desi este subiectiva, e cam mare pentru un joc action horror, adica e putin surprizantoare, inteleg sa-ti placa jocul dar chiar sa dai din burta… Adica Dead Space a primit 86, si cred ca are capacitatea de a-ti produce un atac de cord mai ales daca il joci noaptea cu lumina stinsa, si cu castile pe urechi.
  Una peste alta, eu l-as incadra pe RE5 la categoria “Serious Sam cu grafica buna”, dar cred ca ar fi un afront; totusi Serious Sam la vremea lui chiar a fost un joc agreabil.

 26. NeoGalaxy a scris:

  @Bossman: Aoleo… nu mai avem simtul umorului… :shrug:

  Dupa ce am citit prezentarea de mai sus, am intrat pe alte site-uri sa vad cum arata o prezentare care chiar are legatura cu jocul. Si uite ce am gasit:

  http://www.metacritic.com/games/platforms/pc/residentevil5?q=Resident%20Evil%205

  Uita-te si tu cate prezentari favorabile si uite ce spun fanii, probabil multi care l-au si cumparat si cei care spun adevarul mult mai aproape de realitatea pe care o arata jocul. Si pana la urma… scuze, nu-mi reprosai tu… ca si site-ul tau trebuie sa-si plateasca abonamentul?

  Degeaba te superi, prezentarea de mai sus este o prezentare facuta la comanda, nu arata o parere nici macar reala sau care sa aiba legatura cu jocul. Evident parerea mea, dar nu ma poti condamna pentru ea. Esti sau nu de acord, asta este 🙂

 27. NeoGalaxy a scris:

  @UndertakeR are dreptate cu Dead Space, ala are mai multa poveste, mai multa intereactiune si paradoxal chiar sunt faze la care m-am speriat. Iar controlul scuze este perfect, nici nu ocupa 75% din ecran si nici nu deranjeaza, stii tot timpul cata munitie ai, ce vrei sa faci cu ea si mai ales scopul tau in joc. Dead Space este marfa si chiar bestial, dar RE 5 este… la fel ca povestea cu platitul celor de la Gamespot. Te deranjeaza adevarul, sterge comentariile mele si gata. Nu injur si nici nu jignesc cu ce am spus mai sus. Este doar o parere si foarte argumentata.

 28. Bossman a scris:

  De ce să mă supăr? Că vrei în mod deosebit să te faci de râs? Knock yourself out.

  Dacă nu includeai ultimul paragraf, nu-ţi ziceam nimic. Dar ca să ajungi să spui că în România există articole “la comandă”, când publisherii importanţi nu dau efectiv doi bani pe ce se întâmplă aici, nu face decât să arate cât de limitat eşti în gândire. Iar chestia cu Te deranjeaza adevarul, sterge comentariile mele si gata e priceless.

  Dar ce să facem, vorbitul în necunoştinţă de cauză e sport naţional. Dacă ar fi luat 70, probabil că era cel mai şmecher articol.

  Că aşa-i în tenis.

 29. Singularity a scris:

  Chestia cu controlul greoi cred ca e facuta special. Asta ar contribui la partea de “horror”. Adica in momentul in care iti apare un mutzunache d-ala in spate, faptul ca nu te poti intoarce imediat ar face momentul respectiv sa fie mai scary. Cam asta ar fi logica din spatele controlului din Dead Space de exemplu.

 30. sNaKey a scris:

  Ştii, există butonul “C” care te întoarce automat la 180grade. Aşadar, părerea ta cade.

 31. Shayera a scris:

  jocul este un action superb…horrorul lasa de dorit intr-adevar dar nu inteleg ce are controlul…eu am terminat si resident evil 4 si 5 si nu am avut probleme cu nici unul desi controlul celui din urma este superior in sensul bun….faptul ca nu poti sa alergi in timp ce tragi nu face altceva decat sa adauge presiune suplimentara pe jucator si o oarecare senzatie de frica…altfel jocul s-ar fi transformat intr-un simplu third person shooter banal…oricum jocul este super tare iar cei care aveti probleme cu controlul jucati adventure point & click…. 🙂

 32. Raziel01 a scris:

  Glumesti nu? RE4 avea un control oribil, aici s-au mai chinuit la portare au bagat si crosshair e ceva mai decent.

 33. Singularity a scris:

  sNaKey Eu vorbeam la modul general dand exemplu controlul din Dead Space, nu m-am referit strict la Resident Evil 5.

 34. Shayera a scris:

  Raziel01 , cand am zis controlul celui din urma m-am referat la ultimul din enumerarea facuta de mine , adik resident evil 5….normal ca are controlul mult mai bun decat cel din resident evil 4….

 35. Raziel01 a scris:

  Mda sunt cam obosit am inteles aiurea sry.

 36. slicker a scris:

  @Shayera Controlul bun din RE4 cu care nu ai avut de loc probleme e la fel ca cei care se laudau ca ei sant foarte multumiti si merge bine Crysis in 10-15 FPS. Chiar nu aveti limita ?

 37. Ray_Revolution a scris:

  Side-note: Nu mai includeti Crysis si performanta lui in discutie, cu totii stim ca spre deosebire de alte jocuri, Crysis ramane jucabil si la 15 cadre

 38. Sir Andrew a scris:

  Fara suparare dar ceva e putred in Danemarca…cum naiba sa scoti o asemenea aberatie : “Resident Evil 5, un joc care face tranziția unei serii dinspre clișeu și predefinit spre rafinamentul savuros al fiorilor pe șira spinării.”. Pe bune acum tu ai jucat vreodata un joc horror? Nu vreau sa fac niciun ataca la persoana si rog adminii sa nu aiba atitudinea administratorilor de bloc cand te duci sa-i intrebi despre intretinere. Dar mi se pare ceva iesit din logica. Jocul nu este horror nici daca vreau sa cred asta. Horror means sa-ti induca acea stare de frica, teama, iar jocul nu este decat un shooter 3d prin excelenta.

 39. daanny73 a scris:

  bai frate cand vad atatia specialisti pe aici ma apuca plansu…copii ia uitati-va voi putin aici..toti astia de aici sunt cam noobi nu?…jocul isi merita nota,daca voua nu va place cred ca aveti voi o problema

  http://www.gamespot.com/pc/action/residentevil5/review.html?mode=web

 40. Deftone13 a scris:

  Nu sunt fanboy sau hater Resident Evil…Dar… simt ca de la RE1 incoace, seria a prins progresiv un gust dulceag de “american blockbuster”. Aproximativ toate comentariile de mai sus contin plangeri…mai mult sau mai putin neargumentate. Dar un lucru ramane sigur: Nostalgicii nu isi vor schimba parerea ca RE este o serie buna. Noi-venitii in universul RE vor avea numai de-al naibii ceva negativ de comentat. Si noi-venitii nu ar juca in ruptul capului toata seria de la cap la coada, din simplul motiv ca “omfg, ce grafica de ra**t aveau alea vechi”. Ma ingrozeste ideea ca unii ar putea crede despre CG ca face review-uri la comanda. Stim spre exemplu despre Taw ca este fan fighting-games. O singura data nu a facut un review subiectiv, ci a expus corect aspectele bune si rele ale jocurilor. Nu mai ganditi cu rinichii. Pace.

 41. Sir Andrew a scris:

  Prieteni…pe cand jucam eu, si nu numai eu, RE1 voi erati cu suzeta in botic… Tocmai ca noobiii il gasesc godly. mai aveti de mancat copii…

  PS: Notele alea mari sper ca stiti cum is date. Daca nu stiti, eu nu va pot invata marketing.

 42. ogeaca a scris:

  cum spunea un fost moderator de pe acest forum..majoritatea celor care fac reviewurile sunt incepatori sau platiti de cineva anume ca sa umfle notele

 43. daanny73 a scris:

  Sir Andrew,nu cred ca notele din partea gamerilor acolo sunt date cum crezi tu..nu crezi? :shrug:..daca Darkest of Days are nota 4,5 de la gamespot vrei sa spui ca e cam umflata nota?
  :noway:atat merita jocul si nimic mai mult..ca se mai sare si cu banu’$ in unele cazuri asta e altceva..sa nu devenim paranoici

 44. obituary a scris:

  ASTA e joc de jucat din gamepad pentru ca este portat de pe consola pe pc dar voi sunteti prea prosti ca sa va dati seama …. :wallbash:

 45. Weezer a scris:

  “Sir Andrew,nu cred ca notele din partea gamerilor acolo sunt date cum crezi tu..nu crezi?” Priceless…

  E normal ca un joc putin mediatizat sa primeasca o nota jenanta daca nu s-a cotizat la pus reclame pe site sau la buzunarul patronului. Vorbesc aici de Gayspot nu de CG of course.

  Jocul arata decent dar nu ma impresioneaza cu nimic. Am citit review-ul, nu m-a indemnat sa-l joc. E o porcarie infantila cum numai japonezii ar putea regurgita.

 46. Shayera a scris:

  @obituary : multumim ca esti tu destept si ne-ai luminat…acum serios , chiar se poate juca si cu un gamepad? la asta nu m-as fi gandit niciodata…

  @Weezer : pe tine trebuie sa te indemne un review sa joci un joc? singur nu poti sa iei o decizie ? cum poti sa spui ca este o prostie infantila un joc care este exceptional ca realizare tehnica , ofera o portie de actiune consistenta si antrenanta , un mod cooperativ superb , mult continut suplimentar dupa ce termini jocul , cut-scene-uri realizate fantastic? e adevarat ca story-ul si partea de horror sunt slabe dar totusi…iar in ceea ce priveste japonezii n-are sens sa vb…serii de jocuri ca onimusha , devil may cry , resident evil , street fighter…nu prea le sta in caracter sa scoata porcarii infantile nu???

 47. BrunnenG a scris:

  Si uite ca iar au sarit toti maturii si toti cultii de pe site-ul asta !! Ala nu joaca pt ca nu-i convine review-ul , altul ne ia cu suzetele din botic , iar altul mult mai luminat ca noi zice ca suntem prea prosti ca sa ne dam seama ca jocul se joaca din gamepad . Bravo , fratilor , ! Pana acum e bine , mai urmeaza sa va luati si la bataie !

  Jocul are o nota intradevar putin cam mare , insa e de calitate . Inafara de “partea horror” (care nu exista) , in rest la grafica e destul de bun . De ce nimeni nu zice nimic de asta ?

 48. Sabotorx021 a scris:

  Are grafica buna,nu e horror si are f. prost.
  :what:

 49. Sabotorx021 a scris:

  controlu f.prost *

 50. Kellhus a scris:

  Dragi TOVARASHI si TOVARASHE impatimiti ai genului SURVIVAL HORROR … nu mai comentati controlul SERIEI RESIDENT EVIL pe PC deoarece RE a fost conceput inca de la inceputurile sale ca si joc de consola, daca s-ar fi intamplat sa fie joc EXCLUSIV PS3 aveam de citit 2 pagini de lamentari de la posesori de PC-uri cum ca producatorii sunt varza ca ce e asa de mare lucru sa il transpuna pe PC samd …. Producatorul X sau Y niciodata nu va sta sa refaca jocul de la zero si sa creeze un alt joc care sa fie perfect compatibil pe PC in cazul in care acesta este deja un hit pe una din consolele existente pe piata … asa ca sfatul doctorului … cand vedeti joc care a debutat pe consola si este transpus pe PC gen Resident Evil I,II,III,IV,V … daca vrei sa te simti bine si sa nu devii un frustrat atunci cand il joci si cateva ore bune dupa, din cauza controlului ….. GET A PS3 AND GET OVER IT !

  EX. OFFTOPIC : Am un prieten maniac cu counterul si e maniac din ala cu clan si meciuri … eu unul nu inghit counterul dar sunt maniac cu COD MWF asa ca a venit pe la mine si m-i se stricase mouse-ul de PS3 si jucam MWF (il am pe PS3 deoarece sunt satul de virusi si resetari aiurea si de FORMAT C: de 2 ori pe luna tin PC-ul pe post de STOCARE filme,muzik,poze) , stand el asa si uitandu-se cum killaream de zor si cum am facut 27 headshots cu un SVD DRAGUNOV intr-un meci … intr-un final a grait ” Da si mie frate ca vad ca e marfa jocul poate ma prinde ca vad ca e destul de simplu si cu gamepad-ul ” si i-am dat … iar dupa 5 minute sau mai putin a exclamat ” Bagami-as **** , sa ma peesh pe jocurile tale de kkt pai ce control e asta , ma foot in el de joc … e varza … cum ii zice la joc ? ca sa nu m-il iau niciodata !!! ” ei bine acum pun si eu o intrebare si poate ca gasesc unul sau doi dintre voi un raspuns la ea:
  CE VINA ARE UN JOC CA MWF sau PRODUCATORUL JOCULUI PT SIMPLUL FAPT CA JOCUL A FOST GANDIT PENTRU PC/CONSOLA SI UNII HABAR NU AU SA TINA UN PAD IN MANA ASA CA IL VOR PE PC/CONSOLA si MAI SI COMENTEAZA DUPA ACEEA ?

  DATII PS3-ului CE-I AL PS3-ului si PC-ului CE-I AL PC-ului ! sau SUPORTATI CONSECINTELE ( in speta control slab)!

  PS- Mi-as dori RE6 sa fie PS3 EXCLUSIVE sa vad ce mai comentati de control atunci ? Si sa nu se inteleaga gresit CONSIDER RE5 cel ma varza din serie DAR ASTA NU ARE DE A FACE DELOC CU CONTROLUL !

 51. NeoGalaxy a scris:

  @Kellhus: Sa ignoram prostiile spune de tine, dar frate… ce ai avut cu amarata aia de tasta CAPS LOCK care paradoxal nu exista pe PS3? Adica tu folosesti PC-ul la editare texte? Si ce pe PS3 nu poti edita texte? :shrug:

  P.S. Eu comentez pentru ca DVD-ul meu Resident Evil 5 scrie o chestie ciudata rau… cica PC DVD only… Capisci? Adica nu ma intereseaza cum a fost gandit jocul asta, nu ma intereseaza nici ca a fost gandit pentru console… pe joc nu stie Made For Consoles… played by gay people… Scrie PC DVD only…

 52. Kellhus a scris:

  Neo tu debitezi prietene si nu intelegi esenta … poate ca daca citeai totul aflai ca SERIA a fost CONCEPUTA pt. console dar au fost anumiti crizati (ca mine si ca altii) care la vremea respectiva nu aveau console si nici nu aveau chef sa isi ia deoarece l-i se parea o idee proasta in schimb urlau ca ar vrea RE pe PC si ca PC-ul e mult mai tare decat orice consola (si neo prietene am PC peste posibilitatile tale , poate la pretul masinii tale insa nu am chef sa downloadez de fiecare data ultimele versiuni de DIRECTX ca sa pot juca ceva si sa iau patch-uri peste patch-uri ca sa nu se blocheze jocul … Vreau sa vin de la munca sa bag Blu Ray-ul in PS3 si sa joc ATAT) … dar sincer cand am vz controlul din RE4 m-am lamurit de ce acest joc are alta atmosfera pe PS3 decat pe PC .

  Nu stiu daca scria ceva de gay pe carcasa pt ca de obicei nu ma uit dupa acest gen de inscriptie, daca ai vazut tu pe vre-o carcasa e ok , dar pe bune daca nu ai avea capul infipt in alte parti …. ai observa ca eu tocmai ti-am spus istoricul acestui joc , de unde ar fi trebuit sa iti dai seama ca acest joc pe PC e ca si cum ai juca Diablo III pe PS3 … si neo nu stiu din ce Galaxy esti dar ti-am spus ca RE5 este un esec dpdv al seriei dar NU DIN CAUZA CONTROLULUI.

  La gluma aia cu cpas lock … mai invata sa lucrezi in CATIA, 3D Studio , Adobe Premierre PRO si nu mai cataloga pe cineva ca fiind consolar doar pt faptul ca iti spune adevarul … pt mine DEAD SPACE are atmosfera care ar fi trebuit sa o aiba RE5 si tot pe PS3 l-am jucat , de fapt pe PC nu joc decat GW,AION si EvE online.
  Daca scria pe DvD-ul tau ” A se utiliza numai in cuptorul cu microunde ” faceai asta ? ma rog daca esti din generatia Mac Donalds si nu ai auzit de RE1 sau RE2 sau nici macar nu stii ce e aia GAMECUBE te inteleg … dar nu mai debita si nu mai acuza pe nimeni ca spune prostii atata timp cat tu habar nu ai ce vorbesti si sustii sus si tare ca pe DvD-ul tau scrie PC Only (Si pe carcasa mea de pe RE5 scria “PS3 Exclusive”) …. mda adevarat dar toata seria RE a avut un control de kkt pe PC DvD-only pt simplul fapt ca au fost niste portari de pe console .
  Si macar ca urmare prietenul meu care era dat exemplu’ mai sus a recunoscut ca nu e de el consola si ca nu mai joaca nimic in afara de CS SOURCE … dar tu prietene se pare ca esti tare de cap si sarac cu duhul tu imi explici mie si altora faptul ca VREI SA VEZI CE POATE UN BMW M5 conducand un MERCEDES E CLASS.

  Astea fiind spuse NeoGalaxy ITI DORESC SUCCESURI in continuare si sper ca urmatorul RE va fi exclusiv PS3 ca sa evite comentarii de kkt gen … “e nasol controlul” .

  PS- Exista GAMEPAD chiar si pt PC !

  👿

 53. UndertakeR a scris:

  Ce treaba are sula cu prefectura? Review-ul este facut pentru PC. Scrie sus foarte clar asta. Nu apare nimic de PS3 nicaieri in review, caci altfel puteam sa ma gandesc ca o fi altfel pe PS3 si poate d-aia are nota asa mare. iar mie mi se pare fortata nota… O conta si gustul omului, dar chiar si asa, chiar si daca esti fan al seriei, jocul este in cel mai bun caz mediocru. Si asta nu din cauza controluliu ci SI din cauza controlului, nici nu mai vorbesc de poveste sau feeling. E pur si simplu un rahat pe care review-ul l-a intors pe mai multe parti si ni l-a servit ca prajitura. Chiar nu credeam ca o sa gasesc pe CG note date in halul asta. Sa nu se inteleaga ca vad conspiratii, dar da-o-n colo de treaba, nici chiar asa…

 54. NeoGalaxy a scris:

  @Kellhus intelegi greu si nu pricepi de loc. Vrei sa joci pe Gamepad treaba ta, nu te obliga nimeni. Iti place sa joci pe PS3? Treba ta. Eu am PS3 si singurul care il fac cu consola este ca ma uit la filme pentru ca am cumparat-o doar pentru ca are player Blue Ray. Nu ma intereseaza nici jocurile si nici altceva la o consola fie ea XBoX sau PS3.
  Dar pe PC controlul este mousele + tastatura. Faci un joc pentru PC, ma asteptam sa-l testeze cineva si sa se miste cum trebuie. Nu ma intereseaza daca l-au gandit si pentru gamepad si nici nu intentionez sa-mi iau asa ceva. Nu este un joc cu curse la care un volan este must este un shooter simplu, banal si cam atat. Deci nu te oftica, ca iti creste tensiunea.

  Nu ma intereseaza din ce motiv este RE 5 un esec pentru mine totul incepe cu controlul + interfata si se termina cu controlul + interfata. Restul jocului este irelevant, pentru ca ceea ce ma intereseaza pe mine nu exista sau nu este bine implementat. Capisci?

  De aia au fost primul care a comentat impotriva celui care a facut acest review pentru ca nu a comentat jocul si nici experienta lui a comentat o poza sau un film sau un vis pe care l-a avut in legatura cu jocul. Plus ca nu pot sa inteleg cum a jucat jocul atata timp cat stiu gramezi de oameni care s-au scarbit numai incercand sa-ti schimbe tastele si jucand 10 minute. Un review se face jucand jocul si prezentand experienta avuta in timpul experimentarii jocului, nu cu filme de pe Youtube sau poze luate din alte parti.

  De aia la inceputul prezentari… nu trebuia sa ne abureasa cu prostii de genul Horror si nu mai stiu ce chestii imaginate, ci trebuia sa zic ceva de prima problema intalnita in joc. Si prima problema este ca este o portare de rahat ca si altele, cu un control complicat si cu o maniera si mai complicata de redenumit a tastelor.

  Apropo… tu macar ai citit review-ul de mai sus… sau discutam despre filmele de pe Youtube? Asa de curiozitate macar 🙂

  P.S. I-am obligat eu pe Capcom sa-l lanseze pe PC? L-au lasat asa de dragul de a trece vremea sau?

  Resident Evil 1 si 2 le-am vazut desi nu m-au stresat dar Dino Crisis 1 si 2… si ele aveau un control foarte PS like… Iar de cultura gameristica, iti spun eu, sunt putini care au jucat mai multe jocuri ca mine. Deh… Target Renegade, Harrier, Dizzy sau Chuckie Egg… putini stiu la ce mare refer :))))) :shrug:

  Haide sa ne oprim aici ca oricum ne ardem gura degeaba.

 55. Deftone13 a scris:

  The end.

 56. sNaKey a scris:

  AUTHOR:

  …si neo prietene am PC peste posibilitatile tale , poate la pretul masinii tale…

  Unde poate ajunge nesimţirea unora… de-a dreptul penibil.

  AUTHOR:

  “deoarece l-i se parea”, “cand am vz controlul”, “daca ai vazut tu pe vre-o carcasa”.

  Cu aşa cuvinte, degeaba ai un pc mai tare ca maşina lui.

 57. NumeUtilizator a scris:

  Fin.

 58. iDRAGONN a scris:

  PC vs Consoles : 5 – 0 lol, continuati, e entertaining:d

 59. stIks a scris:

  nu l-am jucat dar am citit parerile tuturor, si spre final devine din ce in ce mai palpitant, vorba lui iDRAGONN
  continuati e de-a dreptul superb
  parerea mea, nu stiu cine spunea mai sus parca: e de-a dreptul absurd sa crezi ca unii primesc bani cu sacul sa faca niste review-uri favorabile intr-o tara cam cat o bas…na obosita,
  sa fim seriosi cam cat credeti ca se bazeaza aia pe veniturile pe care le ducem noi, cand trei sferturi dintre gamerii de pe aici joaca jocuri piratate
  nu sariti cu bata ca stiti ca am dreptate :rant:
  ar fi fost dragut din parte voastra sa faceti referire strict la joc , gameplay-ul lui, poveste si ce mai vreti voi, nu sa aduceti argumente pro si contra: consola vs pc, autorul review-ului a fost platit, cuptoare cu microunde cu cd-rom, cai morti sau masini de spalat albalux
  intai trebuie jucata toata seria si apoi pareri
  eu unul cred ca acesti oameni ar trebui sa isi spuna parerea intai, nu fanii CS, care sunt obisnuiti ca atunci cand au dat brusc mouse-ul spre stanga sa se intoarca atat de repede incat isi vad koorul
  gata

 60. error8 a scris:

  Jocul mi se pare foarte slab. Grafica este de nota 10, sunetul la fel, dar controlul, AI-ul si unele elemente de gameplay sunt la pamant. “Fetita” care te urmeaza este complet retardata. Te ciuruie daca esti cumva in bataia pustii ei si nu prea stie sa faca nimic de capul ei. Controlul personajului este execrabil, ai camp vizual foarte redus si personajul tinde sa se miste foarte lent. Nu poti sa incarci arma in timp ce mergi! (WTF???) La fel, nu poti umbla in inventar in timp ce mergi. Apoi exista enorm de multe situatii in care ramai efectiv fara munitie si nu pentru ca esti prost si tragi aiurea, ci pentru ca pur si simplu nu exista munitie suficienta pe anumite zone. Si ramai sa dai ca prostul cu o amarata de maceta, care ucide doar dupa 10 lovituri un zombie! Se creaza astfel o aglomeratie de zombie in jurul tau, tu dai cu maceta, ei te “doboara” iar prietena ta iti face in continuu injectii care-ti salveaza viata. Este o situatie hilara si absurda, care se tot repeta pe parcursul jocului, facandu-te sa te gandesti daca nu cumva este o greseala ca joci acest joc.
  La plusuri, adaug bosii de nivel, care sunt interesanti. Fiecare are cate o “jmecherie” care trebuie descoperita si care il poate invinge, ceea ce e un lucru foarte normal pentru un astfel de joc. Nota mea finala este 6.5.
  Si acesta a fost review-ul meu, cam tarziu dar la obiect, departe de discutiile total off topic de mai sus. :B

 61. Reznov a scris:

  :hmm: grafica din RE5 mi se pare asemanatoare cu cea din STALKER CLEAR SKY . Dar doar la grafica seamana , hai sa facem o comparatie: STALKER CLEAR SKY ( shooter – horror ) – Resident Evil 5 ( shooter – horror ) jocul e praf , facut al repezeala pe genunchi , e scriptat la maxim pt ca inamicii aia sunt chiar asa cum a zis si Absynthe , sunt prosti rau , si nu sutn capabili sa te sperie :no:

 62. pilu2010 a scris:

  mult mai slab decat resident evil 4

 63. Adi a scris:

  Slab, m-a dezamagit profund, nu se ridica deloc la standardele lui RE 4. Inventarul facut in bataie de joc, plus ca si fata aia incurca toate treburile(intr-adevar si in Re4 era Ashley dar ea nu se baga in inventory-ul tau, tot ce avea de facut era sa stea in spatele tau). In fine controlul intr-adevar este mai bun. Am vazut multi care zic ca au sters Re 4 dupa 10 min deoarece avea control foarte prost. Asa mi se parea si mie la inceput dar m-am
  invatat pe parcurs. In fine, jocul asta, cel putin pentru mine, e praf pe langa Re4. Nu i-as da 87nicidecum.Nota mea ar fi intre 75 si 80.

 64. 銈儭銉偒鈥漇TETSON(銈广儐銉冦儓銈姐兂)鈥濄儛銉冦儠銈°儹銉笺儠銈ㄣ儷銉堛儐銉炽偓銉兂銉忋儍銉圼銉忋儍銉圿 銆愩亗銇欐ソ瀵惧繙銆慬澶с亶銇勩偟銈ゃ偤銇附瀛愩偄銉猐[灏忋仌 a scris:

  I’m not sure why but this web site is loading very slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.
  銈儭銉偒鈥漇TETSON(銈广儐銉冦儓銈姐兂)鈥濄儛銉冦儠銈°儹銉笺儠銈ㄣ儷銉堛儐銉炽偓銉兂銉忋儍銉圼銉忋儍銉圿 銆愩亗銇欐ソ瀵惧繙銆慬澶с亶銇勩偟銈ゃ偤銇附瀛愩偄銉猐[灏忋仌銇勩偟銈ゃ偤銇傘倞] 05P05Dec15 http://锘縲ww.fugupr.com/?ja-3018-gthbd-11059.html

Adaugă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Încurajăm cititorii ComputerGames.ro să ne raporteze orice abuz în comentariile publicate pe site.