Logitech G502 Proteus Core Review

Faceți cunoștință cu senzorul care va revoluționa piața

Acum 999 de ani, când gaming-ul (şi în special gaming-ul competitiv) nu era super-ultra-mega-trendy-cool (pentru că toţi, mai nou, sunt hardcore gamers pe telefon sau tabletă), Logitech producea mouși dedicaţi celor care se joacă.

Pilot, Pilot Optical sau MX300 sunt nume cunoscute și venerate de aproape orice veteran care a prins începuturile pro gaming-ului. Pentru că indiferent de cât de hater ai fi, nu ai cum să nu apreciezi o companie care a fost atât de mult înaintea competitorilor săi.

Dar să trecem la subiect și să facem cunoștință cu G502 Proteus Core: vârful de lance al unei serii noi de la Logitech, împreună cu recent lansatul G402 Hyperion Fury. În centrul acestui mouse se află un senzor nou, al cărui nume nu prea îl ştie multă lume, dar care sunt convins că o sa revoluţioneze piaţa… pentru că este perfect.

Ambalaj şi accesorii

Această bijuterie de mouse vine într-o cutie care nu iese cu nimic din tiparele Logitech. Incluse în pachet sunt cărţuliile obişnuite pe care vă spun sincer că am renunţat să le mai verific, fiindcă am văzut mii până acum. Dar, pe lângă nelipsitele hârţoage se mai află și o misterioasă cutie hexagonală, asupra căreia o să revin mai târziu.

Inspecţia vizuală şi specificaţii tehnice

Vizual, G502 Proteus Core pare că vine din altă lume. În general nu mă pasionează design-ul unui mouse decât prin prisma ergonomiei și a functionalităţii. Până la urmă o să ţin mâna pe el 99% din timp, nu o să stau să-l admir. În acest caz se poate face totuși o excepție și merită să îţi sacrifici cinci minute din viaţă ca să admiri design-ul acestui mouse, precum şi calitatea construcţiei. Iar firul matlasat nu e decât cireașa de pe tort.

Logitech G502 Logitech G502_1g502 proteus core front side g502 proteus core right side

Specificaţii tehnice:

  • Rezolutie: 200-12000DPI
  • Accel. Maximă: 40G
  • Viteza maximă: 300 ips
  • Rată USB: 1000Hz
  • 32-bit microcontroller
  • Switch-uri mecanice
  • Greutate: 121 grame

Software

La capitolul software, aplicația care însoțește G502 are cam toate facilitățile pe care te-ai aștepta să le vezi în anul de grație 2014 pentru un mouse de gaming: ajustarea senzorului, salvarea profilurilor în memoria internă a rozătorului, personalizarea celor 11 butoane folosind macro-uri (cu niște posibilități foarte interesante aș putea spune), dar și calibrarea senzorului pentru diferitele tipuri de mousepad-uri disponibile pe piaţă (cum au și cei de la Roccat).

g502 gaming software

Referitor la acest ultim aspect, am încercat două suprafeţe, plastic şi cârpă, dar nu am simţit vreo diferenţă vizavi de comportament după calibrarea respectivă. Probabil şi din cauza faptului că G502 a funcționat impecabil în ambele situaţii.

Formă, senzor și utilizare

De prima dată când îl conectezi la PC şi pui mâna pe el, simţi că este ceva deosebit cu G502. Cei care au avut mai mult se doi mouşi şi nu sunt de părerea că A4tech X-ce-model-o-mai-fi-acum este mouse de gaming vor înţelege ce spun. Este o senzaţie rară, pe care am mai avut-o doar de două ori până acum: o dată cu celebrul IntelliMouse Explorer 3.0 şi a doua oară cu SteelSeries Rival.

Să începem cu greutatea, moment în care putem readuce în discuție acea misterioasă cutie hexagonală care, după cum probabil unii dintre voi deja au ghicit, conţine un set de mini-greutăţi. Personal n-am simţit nevoia să le folosesc, deoarece consider că greutatea standard G502 este bună, poate chiar un pic mai mare decât mi-ar fi plăcut să fie. De cealaltă parte, Bossman de exemplu preferă mouși mai „înfipți”, așa că din punctul ăsta de vedere G502 poate să mulțumească pe toată lumea.

Așa ajungem la senzor. O da, senzorul care sper să nască o clasă de mouşi de toate formele şi mărimile, pentru că o să îmi fie greu să mai mă joc cu orice alt tip de mouse de acum înainte. Distanţa de lift-off – perfectă. Acceleraţia – care accelerație? Jitter – inexistent indiferent de setări. Predicţie la mişcare – zero. Pe scurt, perfect. Sau mă rog, cât de perfect se poate cu tehnologia de azi.

Trecând la formă, ea poate fi privită aproape ca o evoluţie naturală bazată pe arhetipul MX300/G1/G100s combinat cu Mx500/G500/G400s. Ceea ce în funcție de preferințe poate să fie excelentă… sau nu. Ca dimensiune aş zice că este un mouse mediu, adaptat perfect unui palm grip. Poate fi utilizat şi în stil claw, dar cu condiția să nu ai mâna mică.

Personal prefer forma clasică MX300 şi o greutate mai scăzută. Pe de altă parte, G502 este undeva la mijloc din acest punct de vedere, iar cei care preferă mouşi mai mici s-ar putea să bodogăne.

g502 proteus core top view g502-side

Ca puncte negative, pentru că există și ele, trebuie să subliniez plasarea destul de neinspirată a butoanelor. În special cel aflat pe rest-ul lateral. Mi s-a întamplat de multe ori să apăs acel buton fără să vreau, iar eu am o mână mică-medie. Nu vreți să știți ce a fost la gura lui Bossman când i-am dat și lui să testeze mouse-ul.

Alt aspect, nu neapărat negativ cât oarecum îngrijorător, este scroll wheel-ul. Nu îmi inspiră  mare încredere şi senzaţia mea este că dacă o să se strice ceva la acest mouse într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, wheel-ul o să fie acel ceva.

Concluzii

Înainte să de verdict, trebuie să analizăm puţin raportul preţ/performanţă, o chestie esenţială pentru gamer-ul român. La ora actuală, G502 Proteus Core poate fi găsit la preţuri cuprinse între 340-380 RON, în funcție de magazin. Pentru mine (şi nu am pretenţia că toţi ar trebui să creadă asta), G502 este comercializat la un preţ cu foarte puţin mai mare decât aş considera normal pentru ce oferă, calitatea construcţiei, dar şi pentru performanţe.

Merită banii? Pentru mine da, fără discuţie. Pentru toată lumea? Nu. Ca întotdeauna, depinde ce înțelegi prin mouse de gaming și ce așteptări ai de la el. Dacă nu strâmbi din nas când mai sare din când în când cursorul pe ecran sau nu consideri că accelerația e un fenomen deranjant când folosești un rozător, cel mai probabil G502 Proteus Core nu va reprezenta vreo revelație.

Pe de altă parte, pentru prima dată de când scriu review-uri (nu foarte multe, ce-i drept), chiar mi-a părut rău să-l pun înapoi în cutie ca să-l dau înapoi. Motiv pentru care a doua zi m-am dus în magazin și l-am cumpărat. Şi nu pentru că aş fi jucat mult mai bine ceva cu el, fiindcă Bossman mă aleargă în Warsow la fel de rău şi cu şi fără el. Diferenţa este că de când îl am, sunt convins că atunci când ratez este clar vina mea şi nu a gear-ului. Așa că păzea Bossman, după un pic de antrenament revanşa va fi a mea.

Editor’s note: după încă o serie de meciuri, revanșa încă se lasă așteptată. Semnat, Bossman.

Plusuri

  • Calitatea construcției
  • Design-ul
  • Macro-uri avansate pentru cele 11 butoane
  • Senzorul

Minusuri

  • Amplasarea butoanelor