Champions Online Review

Champions Online

Producător: Cryptic Studios

Distribuitor: Atari

Platforme: PC, Xbox 360

Gen: MMOG

Pagina Oficială: Vizitează

Data de lansare: 1 septembrie 2009

Menajeria de latex

Aveam 12 ani când am pășit prima oară pe apă. Și doar un metru și un zâmbet când Maestrul m-a pescuit din viața mea de puradel râzgâiat de oraș și mi-a arătat că lumea poate fi mai mult decât pare, datorită talentelor mele. Mi-am petrecut cincisprezece ani din viață într-un beci, încercând să mă obișnuiesc cu senzația de latex, să levitez cu ochii închiși și să topesc metalul doar din priviri.

Cincisprezece ani de vorbit în fața oglinzii, cu grimase amenințătoare și promisiuni făcute omenirii. Și apoi, într-o zi, mi s-a spus că sunt gata să arăt universului ce știu. Maestrul mi-a dat drumul cu un zâmbet și o moarte senină. Nu-i nimic, mi-a zis. În curând voi fi idolatrizat de toți cei mai slabi ca mine și aerul se va umple de strigăte de ajutor. Voi fi indispensabil și mai puțin singur. Din păcate însă, din păcate, din acel blestemat moment în care am pășit în lumină am realizat că lumea este un bâlci al super-eroilor…

Doamnelor și domnilor, bine ați venit în Champions Online, o dimensiune a realității în care unicitatea nu mai este superlativă, ci a dobândit în sfârșit grad de comparație. Inventat de experimentații cercetători din laboratoarele Cryptic, care ne-au delectat în trecut cu City of Heroes/City of Villains, Champions Online este o adevărată mașină de vise.

Singura limită este imaginația: lăsați în urmă clișeul cyborgilor sau al demonilor chinuiți de irevocabila lor condiție și îndrăzniți să visați la iepurași Playboy pistolari, maimuțici mecanizate, rechini electrici și, de ce nu, Vin Dieseli în miniatură (Mini-Riddicks). Noi avem soluții chiar și pentru cei care văd în imaginație o mare gaură neagră. Astfel, folosind generatorul nostru de super-eroi vă puteți găsi foarte ușor idolul în viață. Asta, sau măcar vă alegeți rapid un punct de pornire.

Drept bonus, veți avea de explorat zeci de puteri care se concretizează în infinite combinații de super-puteri, pentru eroii “cei mai unici”. Vreți un inginer socialist care să scoată zombie pe bandă sau doar gospodina care își aprinde aragazul pocnind din degete? Acum totul este posibil. Și fiindcă exemplul personal este mereu cel mai puternic, eu mi-am găsit sensul existenței într-o Succubus reptiliană care se folosește de puterile Întunericului și de colanții transparenți pentru a face valurile de inamici să tremure de frică.

Massive Single-player Online Role Playing Game (MSO-RPG)

Cum bine ne învață însă literatura (un prim și concentrat exemplu: Thomas Mann – Moarte la Veneția), binecuvântată fie ea cu lecțiile ei de viață, în spatele coloritului Saturnalic al vieții strălucitoare se ascunde mereu un miez putred. Degeaba mi-am luat eu Absyntha virtuală de o aripă și m-am aruncat în tumultul de socializare din primele zone… pur si simplu n-ai cu cine mă, n-ai cu cine™.

Pentru primele cinci niveluri mi-am imaginat că totul se datorează regiunii introductive, garnisită bine cu tutoriale și care oglindește la nivel micro-cosmic cam tot ce poți face în Champions Online. Am dat apoi vina pe instanțe, că sunt ceva mai reduse ca populație în aceleași zone de început și am așteptat cuminte să ies, odată și odată, în lumea largă.

Ca să înțelegem Champions Online însă, nu trebuie să uităm că dacă vrei să produci un MMORPG cu super-eroi, ai din start o mare problemă: condiția acestora (ăla unul și suficient să facă față răului suprem). Nu poți să arunci într-o cameră 100 de super-chestii cu tot atâtea orgolii și să te aștepți să colaboreze de bună-voie și nesilite de nimeni, ca niște mirese care se grăbesc la însurătoare, doar doar nu rămân fete bătrâne. Aşadar, un joc precum Champions Online ar avea nevoie de încurajare.

Cu alte cuvinte, ar avea nevoie de misiuni de nivel cataclismic, ca toată suflarea eroicească să simtă imboldul de a se uita în jur. Jocul din păcate oferă o cantitate impresionantă de obiective ce se rezumă la salvat pisicuțe din copac, sau orice alte clișee World of Warcraft cu numere. Nu doar că misiunile în sine au gradul de dificultate ajustat pentru copilași de doi ani, dar chiar și inamicii (după câteva patch-uri de balansare ce-i drept), pică precum muștele, doar fiindcă tu trebuie să te simți eroul invincibil. Care este™.

Penalizările pentru un deces prematur nu sunt destul de consistente, manifestându-se doar prin micșorarea pentru puțin timp a puterii de atac și ratei de vindecare. Din păcate, nici din punct de vedere tehnic Champions Online nu încurajează prea mult cafteala la comun: canalul de Looking for Group este limitat pe instanța în care jucați, deși probabil că există oameni la fel de doritori și în alte instanțe mai îndepărtate, sistemul de loot, chiar și după atâtea patch-uri, nu a devenit încă popular și, în general, orice reuniune are izul arbitrar al oamenilor plictisiți de cotidianul conversației.

Desigur, putem spera ca într-o astfel de situație, sănătosul proverb englezesc să mai stea încă în picioare: If you can’t join them, beat ‘em. Adică, în lipsă de altfel de interacțiune, ar trebui să ne putem întoarce mereu spre PvP, ca spre ultima șansă pentru distracție. Aceleași legi nescrise ale super-eroicului însă pun bețe în roate și duelurilor între jucători. Ca să nu mai spunem că în Champions Online nu există dualitate. Nu vorbesc aici neapărat de răufăcători controlați de jucători, ci mai degrabă măcar despre anumite vederi “politice”, care să permită amestecarea diferiților eroi în aceeași oală.

Până la urmă devine chiar ilar să vezi atâția demoni fioroși, scoși din ultima bolgie infernală, cum încearcă să ajute o bătrânică să treacă strada, sau pândesc din umbră nu știu ce curieri amărâți. În universul campionilor este o lobotomie generală și toți eroii încearcă să iasă cumva din amnezie, alergând ca niște furnicuțe harnice de colo-colo.

Pagina: 1 2 3

Plusuri

 • Posibilități infinite de personalizare
 • Update-uri constante de conținut
 • Ideea de Nemesis

Minusuri

 • Performanța
 • Gradul ridicat de personalizare dezechilibrează jocul
 • PvP dezamăgitor
 • “Găuri” între niveluri
 • Lipsa de conţinut nu încurajează rejucabilitatea

16 Comentarii [+] Adaugă un comentariu

 1. SlippyToad a scris:

  moaaaama! un review nou? nu-mi vine sa cred
  greu va mai miscati cu scrisul articolelor
  hai la mai multe!

 2. Sabotorx021 a scris:

  Se misca chiar ff. greu.
  Cand aveti de gand sa faceti review la un JOC ?? 😡

 3. mausyo a scris:

  da asta ce e ? :B

 4. sidkid a scris:

  SHITTLES jocul , review bun , nota din pacate de la mine ar fi 50 .

 5. Darkeeper a scris:

  pf…abia asteptam sa scoateti alt review…inca mai astept. Ft nasol jocul, de ce s-ar chinuii cineva sa faca asa ceva?…nici grafica nu are. :no:

 6. strumfi a scris:

  mai bine v-ati uita la sectiunea lansari inainte sa dati din gura ca babele ..A mai aparut ceva nou sau mi se pare ca primul joc e prin 2010 ? Inafara de dragons origins la care probabil se lucreaza fiind un RPg foarte foarte bun la ce sa faca review-uri ? la porcariile ce le jucati voi ? La dota ?
  chiar ca nu ai cu cine . A navalit gradinita , le tremura mana ca nu mai au ce sa joace . hai inapoi la crysis in ritm de samba.

 7. Sabotorx021 a scris:

  Borderlands ? Modern Warfare 2 ? Dragon age origins ? Left 4 dead 2 ?

  Reviewuri pt. ele tot vor aparea o data si o data,dar cg se misca prea greu.

 8. Bossman a scris:

  Probabil că aştepţi să vezi ce note le dăm ca să ştii dacă le cumperi sau nu, este?

 9. Sabotorx021 a scris:

  Nope,cod mw 2 si dragon age le-am cumparat deja . 😉

 10. Bossman a scris:

  Şi, mulţumit de achiziţie?

 11. Sabotorx021 a scris:

  Foarte ^^.

 12. Darkeeper a scris:

  ok strumfi, joaca-l daca iti place. Eu am spus ca nu imi place jocul si ca se putea face totusi review la altceva care merita, iar daca te deranjeaza ceva la crysis e ok, joaca-l pe asta, cred ca ti se potriveste.

 13. Melnikov a scris:

  Se putea mai bine cu articolul … jurnalistic vorbind.

 14. strumfi a scris:

  articolul este scris bine Melnikov , oricum nici nu prea aveai ce scoate in evidenta de la asemenea joc.
  Darkeeper , nu am zis ca asta este un joc ok , fiecare redactor de regula se ocupa cu ceva , acuma nu te astepta ca intr-o redactie sa apara un subiect interesant si toti sa dea navala pe subiectul ala . Inafara de Dragons origins si poate Badlands ca shooter nu prea pot sa zic ca a aparut ceva ,,care sa merite ,, . Oricum Dragon Origins stiti deja ca e bun , deja l-ati terminat , cumparat sau nu , deci nu vad ce il asteptati cu atata nerabdare , doar sa puneti la comments un : extraordinar joc , foarte bun ..so on . Cod MW2 poate ar merita un review de asemenea , dar inafara de astea 3 jocuri cum a zis si Sabotorx mai devreme , nu prea vad de unde si pana unde atata graba . S-or misca mai incet aia e ..e criza , vine Mos niculae , apoi Craciunu , revelionu…aia e , dati si porcului o sansa 😛

 15. mermerel a scris:

  Cam greu cu reviewurile adevarat…
  Mi-ar fi placut un site romanesc cu un stil gen Kotaku cu stiri mai multe si reviewuri fara note…poate si ceva in genul Zero Punctuation din cand in cand 🙂
  + ca trece si o sapt. cateodata pana apare o singura stire pe prima pagina :).
  Conteaza ca e “viu” forumul si ca siteul are un design primitor :D.
  Poate ar fi o idee sa faceti reviewuri si la echipamente de gaming sau alte produse…….just sayin’
  Nice review, bad game.

 16. Night-Elf a scris:

  Pare dragut, dar pacat ca nu are un free trial.

Adaugă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Încurajăm cititorii ComputerGames.ro să ne raporteze orice abuz în comentariile publicate pe site.