Predator 17X – Frumoasa… și Bestia

"Genul de laptop pe care și l-ar dori și ar trebui să-l aibă orice gamer"

Despre gaming și e-gaming

Din ultimii 4-5 ani universul și viața de jucător de jocuri video s-a îndreptat spre titlurile online și competitive, iar evenimentele și competițiile de gaming online s-au întins prin toată lumea. Am avut norocul să iau parte la această trecere de la jucătorul care prefera campania single player și povestea din jocurile video la jocul de competiție sportivă în care contează foarte mult îndemânarea și experiența jucătorului.

Sunt mândru că fac parte din echipa ComputerGames.ro de 6 ani de zile, chiar dacă-l știu de la nașterea sa din 1997 fiind un suporter și fan al acestuia. Am avut ocazia să văd cum a luat naștere PGL (Profesional Gamer League) și cât de rapid și frumos s-a dezvoltat această piață a gamingului online, nu numai în țara noastră ci și în toată lumea.

Importanța hardware-ului pentru jocuri

Revenind la oile noastre, introducerea de mai sus a fost menită să ducă la un element extrem de important în acest univers al jocurilor video și anume la console, device-uri mobile și PC. Fără acestea gamingul nu ar fi posibil, iar în ziua de astăzi orice gamer care se respectă are în dotare cel puțin unul dintre mașinăriile cele menționate.

În clipa de față avem PlayStation 4 și PlayStation Pro, Xbox One și Xbox One S, iar Switch a sosit de foarte curând pe piață pășind cu dreptul. Viitorul sună chiar și mai bine, Microsoft pregătind o nouă consolă Project Scorpio, iar cele mai noi zvonuri spun că și Sony au în dezvoltare PlayStation 5 pentru 2018, ambii giganți menționând că produsele lor vor revoluționa piața de hardware dedicat gamingului. Cumva, la polul opus, avem un bătrân care-și drege vârsta cu ajutorul componentelor noi: PC-ul sub cele două forme ale sale, desktop și mobil (laptop/tabletă/notebook).

Vom vorbi acum despre segmentul de hardware pentru jocuri sub formă de laptop. E imperial ca un jucător să-și poată lua cu el oriunde jocurile preferate, chiar dacă vorbim de ceva serios, profesional sau doar ca hobby. Am avut plăcerea să primesc în teste de la Acer România, laptopul de gaming Acer Predator 17X despre care vom vorbi în rândurile următoare.

Predator 17X – Frumoasa

Seria Predator, de la Acer, e acea serie din segmentul de gaming, cum se poartă de curând la producătorii mari de hardware, și a venit un pic cu întârziere pe o piață saturată de acest segment. Diferența o fac produsele, calitatea lor și bineînțeles accesibilitatea financiară, iar Acer stă bine la toate capitolele.

Gama Predator conține laptopuri de gaming împărțite în mai multe subserii cu componente și prețuri variate, iar cel mai nou laptop al gamei este 21X, dar noi ne vom concentra puțin asupra lui 17X, mai exact modelul GX-792-77BL.

Aspectul întregii game este unul futuristic care combină materiale de calitate cu efecte de lumină, într-o carcasă rezistentă și atent proporționată. 17X combină culorile negru și roșu (preferatele mele) cu finisaje de compozit cauciucat, care se simte perfect la atingere (dar care din păcate este magnet de amprente). Pe spate avem logo-ul și două dungi care se aprind când laptopul e în funcțiune, pe laterala stângă avem două porturi USB 3.0, jack-urile audio și microfon și cititorul de card SD, dar și un slot în care poate fi băgat un accesoriu separat de răcire (în locul fantei unde ar fi trebuit să fie CD-ROM-ul). Tot aici găsim și intrarea pentru uriașul alimentator. Pe latura din dreapta mai avem încă două USB-uri 3.0 plus unul 3.1 Type-C, intrarea pentru rețea RJ-45, DisplayPort și HDMI. Pe spate este evacuarea aerului cald printr-o serie de fante care amintesc de o mașină de curse sau avion supersonic, iar în față avem trei difuzoare Dolby Audio. Pe spate nu ai cum să nu observi fanta pentru Subwoofer, care completează sistemul performat audio, plus capacul care se desface să ofere acces la RAM și HDD. Tot aici găsim și patru picioare de cauciuc, rezistente.

Odată ridicat ecranul avem sus o cameră web, un display de 17.3″ cu unghiuri mari de vizibilitate, iar dedesubt logo-ul Predator.

Partea de jos, unde punem mâinile când îl folosim, este dintr-un material cauciucat, touchpad-ul este destul de mare și încadrat într-un dreptunghi de LED-uri roșii cu cele două butoane, dedesubt. Lângă touchpad avem un buton prin care activăm sau dezactivăm rapid touchpad-ul (foarte util). Tastatura este iluminată în mai multe nuanțe de culori, butoanele WASD și săgețile fiind roșii; include și numpad-ul, iar în stânga avem butoane dedicate Predator pe care le putem programa cu ajutorul unei aplicații și folosi în orice situații și mai ales în jocuri. Butonul de Power este triunghiular, iluminat și amintește de laserul proiectat de casca Predatorului, din film, atunci când folosește tunul de pe umăr.

Predator 17X – … și Bestia

Am trecut peste Frumoasa (aspect), acum revenim asupra Bestiei (hardware). Chiar așa este ! Înăuntru avem parte de componente de ultimă oră care oferă performanțe excepționale ! Iată despre ce e vorba:

Procesor și Chipset:

 

Tip procesor

Intel Core i7

Model procesor

i7-7820HK

Frecvență procesor

2.90 GHz

Core-uri procesor

Quad-core (4 Core)

Memorie

Memorie inclusă

32 GB

Memorie suportată

64 GB

Tehnologie

DDR4 SDRAM

Număr de sloturi

4

Card reader

Da

Card-ri suportate

SD

HDD

Capacitate HDD

1 TB

Interfață HDD

Serial ATA

Capacitate SSD

512 GB

Interfață SSD

Serial ATA/600

Unitate optică

Nu

 

Rețea

Wireless LAN Standard

IEEE 802.11ac

Tehnologie Ethernet

Gigabit Ethernet

 

Baterie

Număr celule

8-cell

Tehnologie

Lithium Ion (Li-Ion)

Capacitate

6000 mAh

 

 

Display & Placă Video

Dimensiune display

17.3″

Tip display

Active Matrix TFT Color LCD

Tehnologie display

ComfyView
In-plane Switching (IPS) Technology

Mod display

4K UHD

Tehnologie Backlight display

LED

Rezoluție display

3840 x 2160

Producător placă video

Nvidia®

Model placă video

GeForce® GTX 1080

Memorie grafică

Up to 8 GB

Tehnologie Memorie Grafică

GDDR5X

Disponibilitate memorie grafică

Dedicată

 

Așadar, după cum vedeți, Predator 17X, are un hardware care ar putea face față oricărui joc de pe piață. Vom afla dacă așa este în urma testelor care le-am făcut.

Predator 17X se distribuie cu Windows 10 Home 64-bit și integrează un magazin propriu de aplicații Acer și o aplicație prin care poți seta hardware-ul rapid, în funcție de activitățile care le faci. Aplicația Acer oferă jocuri și aplicații în stilul celui integrat în Windows 10, iar cel de-al doilea se intitulează PredatorSense și de acolo poți programa tastele de care v-am spus mai sus și seta să ruleze laptopul în mod Standard, Album, Movie și bineînțeles Game. Selectarea acestora va seta frecvența procesorului și utilizarea plăcii video. O a treia aplicație, Acer Care Center îți oferă detalii despre sistem, detalii despre baterie, condițiile în care se află câteva componente interne, posibilitatea de back up și recovery și gestionarea aplicațiilor.

Rezistența Bestiei

La capitolul de teste de performanță să începem cu bateria. Bateria a rezistat 4 ore jumătate cu laptopul deschis și setări să nu intre deloc în stand by, iar utilizat a rezistat 2 ore și 15 minute cu contrastul la maxim, fără să intre în stand by. Încărcarea completă a bateriei complet descărcate a durat 3 ore jumătate cu el deschis. În jocuri, media de consumare a bateriei a fost de o oră și 15 minute.

Bestia în arenă

Am executat o serie de teste standard cu ajutorul aplicațiilor PCMark, 3Dmark, FurMark și Valley Benchmark, iar cu ajutorul CPUID Cpu-Z și TechPowerU GPU-Z am aflat mai multe despre procesor, memorii, HDD și SSD și placă video.

În 3Dmark Time Spy cu setări default a acumulat 5.928 puncte (6.527 la GPU și 3.901 la CPU), la Sky Diver cu setări default a făcut 27.448 puncte (48.219 GPU, 21.227 CPU), în Cloud Gate cu setări default a făcut 23.718 puncte (73.908 GPU, 7.024 CPU), iar la Ice Storm Extreme a făcut 101.230 (143.366 GPU, 49.900 CPU), iar la Fire Strike Ultra a adunat 4.695 puncte (4.740 GPU, 2.515 CPU).

În PCMark 8 Home cu setări Accelerated 3.0 a acumulat un scor de 5.107, cu 95% mai bine decât orice hardware care a fost supus acestor teste, iar cu setări Conventional 3.0 a acumulat 4.277 puncte cu 93% mai bine decât orice hardware care a fost supus acestor teste.

I-am dat și un test de stres, cu Furmark, timp de 10 minute, la rezoluția de 1920×1080. Cu GPU pus pe preset-ul 2160 (4K/UHD) și Anti-Aliasing la 8X MSAA, iar temperaturile la CPU și GPU nu au sărit de 76 de grade, testul rulând un minim de 43FPS.

Pe perioada acestor teste temperaturile au crescut puțin dar nu s-au simțit deloc la tastatură, situația fiind clar mai “hot” în spatele laptopului, la fantele de aerisire. Temperaturile ridicate nu au afectat în nici un fel performanțele “Bestiei.”

The Final Battle: Bestia vs Games

Am ajuns la ultima și cea mai importantă etapă a testelor. Acest laptop a fost construit special pentru jocuri și chiar dacă cele 5kg ale sale plus ceva greutate și de la încărcător, nu-l fac tocmai ușor de transportat de la o locație la alta, pentru gamer-ul împătimit aceasta va fi o inconveniență minusculă având în vedere performanțele sale.

Testele le-am rulat pe Windows 10 cu update-urile la zi și ultimii driveri Nvidia + Experience, instalate cu afișarea FPS-ului pe ON.

Nu a fost cazul să testez titluri eGames pentru că oricum acelea rulează și pe sisteme mai slabe și am ales câteva titluri care folosesc din plin puterea de procesare.

Am început testele cu demo—ul de la Forza Horizon 3 care nu a pus nicio problemă laptopului, cu setările maxime, acesta rulând fluent la framerate mare pe tot parcusul gameplay-ului.

Am testat apoi Assassin’s Creed Unity, Shadow Warrior 2 și Battlefield 1, care, de asemenea nu au pus nici o problemă în a fi rulate cu setări maxime la un framerate mare. A venit rândul lui DOOM, care, cu toate că a fost optimizat foarte bine, am zis să vedem cum “arată” și am setat, de asemenea, totul la maxim cu setarea Vulkan și am fost uimit de fluența, culorile (merit și al display-ului) și framerating-ului care nu a pus nici un fel de probleme.

Momentul culminant a sosit la Batman Arham Knight, care a fost atât de rău optimizat la lansare, că a fost nevoit să-l scoată de pe piață, dar a reapărut după ce au fost corectate problemele. La performance test minimum a fost 52fps. N-am întâlnit nici aici probleme.

Frumoasa și Bestia – Concluzii finale

Predator 17X are un design elegant și performanțe pe măsură și aș vrea să adaug un plus și pentru calitatea sunetului, Dolby Audio fiind perfect pentru jocuri, muzică, filme și clipuri, iar cele din urmă le-am rulat pe YouTube la 4K în 60fps fără probleme.

L-am folosit câteva zile și ca PC de lucru, iar o mare parte din știrile din aceste zile pe care le-am pus pe ComputerGames.ro au fost puse de pe Predator 17X, alături de editări în Photoshop și utilizare normală de zi cu zi (muzică, office, filme). Folosesc un PC de tip desktop, iar trecerea pe Predator a fost ușoară și n-am întâmpinat vreun ipediment care să-mi facă viața grea, ci din contră.

Predator 17X e genul de laptop pe care și l-ar dori și ar trebui să-l aibă orice gamer. E frumos și e o bestie ! Nu trebuie decât să vezi dacă-ți poți permite o asemenea mașinărie, iar dacă da, atunci vei sta liniștit o bună bucată de vreme fără să-ți faci griji că următorul joc video ar putea pune vreo problemă de performanță.