Minerii de criptocurrency cumpără mai multe chipuri grafice de la producători decât Nvidia

Prețul plăcilor grafice poate doar să urce

Dacă ați aruncat un ochi peste prețul plăcilor video în ultimele luni, ați văzut că ele costă cu oriunde între 30% și 60% mai mult înainte ca valutele virtuale să explodeze.

Asta deoarece tot mai mulți „mineri” de cryptocurrency (Bitcoin și toate celelalte) cumpără cantități enorme de plăci grafice, cu scopul de a le integra în stații care să mineze aceste valute.

Astăzi aflăm amploarea fenomenului. Un analist financiar declară că firma Bitmain, specializată în minat, a cumpărat în decembrie 2017 nu mai puțin de 20.000 plăcuțe semiconductoare de 16nm (wafer în engleză) de la laboratorul TSMC, din care sunt produse mai apoi chip-urile grafice, pentru a le intra în propriile ferme. Numărul poate nu pare enorm, dar este. Conform analistului, Nvidia cumpără în fiecare lună mai puțin de 20.000 plăcuțe de la TSMC, furnizorul principal al său.

Ca urmare a producției limitate și a stresului aplicat de minerii „casnici” pe piață, prețul poate doar să urce pentru plăcile Nvidia. Iar același lucru se aplică și lui AMD.