LoL: Clasamentul definitiv de la Worlds 2017 (pe regiuni)

Cum ar putea arăta un clasament definitiv Worlds pe regiuni, nu pe echipe

League of Legends World Championships 2017 s-a încheiat cu victoria sud-coreenilor de la Samsung Galaxy. Într-o mare măsură rezultatul nu este tocmai surprinzător dat fiind faptul că era una dintre primele trei favorite la câștigarea titlului. Celelalte două erau SK Telecom T1 și Royal Never Give Up. Dar lăsând la o parte competiția dintre Samsung Galaxy și SK Telecom T1, finala Worlds 2017 – și într-o măsură ceva mai mică și semifinalele – a oglindit adevăratul nivel al fiecărei conferințe în parte.

Clasamentul previzionat și cel de după competiție:

Așa cum am spus într-un articol anterior, clasamentul post-competiție conceput de organizatori nu reflectă în totalitate diferențele dintre diferitele divizii din circuitul profesionist. Asta pentru că de regulă, se recurge la comasarea echipelor pe așa-numitele locuri 5-8, 9-11, 12-13 și așa mai departe – aceasta fiind o practică foarte răspândită în eSports. Problema este că aceasta este o modalitate superficială de a concepe un clasament întrucât pe o poziție nu pot fi mai multe echipe în același timp.

Însă diferențierea se poate face foarte ușor chiar și între echipele care au fost eliminate în aceeași fază – să zicem sferturile de finală sau semifinalele de exemplu. E necesară doar compararea numărului de victorii, de înfrângeri, a numărului de runde câștigate și cel al rundelor pierdute. Și eventual, în cazurile de egalitate perfectă, se pot lua în calcul victoriile și înfrângerilor din meciurile directe. Iar dacă acestea nu există, atunci ele ar trebui organizate.

Aplicând metoda descrisă mai sus, putem vedea cam cum ar arăta clasamentul pe conferințe din circuitul profesionist de LoL. Și acesta poate fi conceput sub două variante, de data aceasta amândouă definitive datorită faptului că s-a terminat competiția.

Prima variantă a clasamentului de la Worlds 2017 a luat în considerare doar cele mai bune echipe din fiecare conferință.

Clasamentul definitiv de la Worlds 2017 pe conferințe – varianta 1:

NOTĂ: Rundele câștigate & pierdute din finală nu au fost luate în calcul datorită faptului că meciul s-a jucat între două echipe din aceeași conferință.

Așa cum am precizat în articolul anterior, în cazul acestei variante, comparațiile sunt și ușor viciată de faptul că unele conferințe au mai multe echipe prezente la competiție. De exemplu, nu e chiar foarte greu pentru LPL să aibă rezultate mai bune decât TCL din moment ce cea dintâi a avut trei reprezentate, în timp ce TCL a avut una singură. Pe de altă parte, numărul mai mare de echipe din LPL prezente la Worlds s-a datorat și faptului că echipele chineze sunt superioare celor turcești – un alt motiv ar fi faptul că așa a vrut Riot atunci când a conceput circuitul profesionist de LoL. Din acest punct de vedere, sistemul competițional din LoL este oarecum similar celui utilizat în Liga Campionilor, atunci când sunt stabilite câte echipe și din ce state pot accede direct în Ligă fără sa mai treacă, în prealabil, prin calificări.

Dar din nou, lucrurile se schimbă dacă sunt puse la socoteală toate echipele din fiecare conferință în parte, cu tot cu rezultate. În această variantă nu mai contează clasamentul conceput de organizatori, fiind relevant numărul de victorii, de înfrângeri, numărul de runde câștigate, cel al rundelor pierdute, dar și victoriile și înfrângerilor din meciurile directe. Astfel:

Clasamentul definitiv de la Worlds 2017 pe conferințe – varianta 2:

NOTĂ: Au fost luate în calcul și rezultatele din faza play-in chiar dacă nu toate conferințele au avut reprezentante acolo – așa cum este cazul LPL și LCK.

Și în cazul acestei variante, orice comparație este usor viciată tot de faptul că nu toate conferințele sunt reprezentate proporțional.

Ambele clasamente pot fi relevante în felul lor, dar în linii mari, ele coincid. În cazul primei variante, chiar dacă a fost luată în considerare o singură echipă, se merge după ideea că, până la urmă, nivelul acelei echipe este și rezultatul nivelului ridicat al conferinței în care joacă.

Rezultatele celei de a doua variante pot fi interpretate în sensul că nivelul unor conferințe este mai ridicat decât al altora datorită rezultatelor combinate mai bune.