Ghid începători – DotA – Defense of the Ancients – Volumul VIII

Cum ne ajută schimbarea tastelor în DoTA?

Mulţi jucători consideră că astfel de programe ajutătoare nu influenţează suficient de mult jocul cuiva încât să merite efortul de a schimba tastele rapide. Realitatea însă e cu totul alta, iar eu vă pot spune asta şi din experienţa personală. În momentul când am reuşit să îmi pun vrăjile pe ce taste am dorit, am evoluat considerabil.

În DoTA, timpul de execuţie al magiilor contează foarte mult, făcând uneori diferenţa între victorie sau înfrângere la doar câteva miimi de secundă. Sunt cazuri în care poţi câştiga o bătălie dacă apuci să dai hex pe un Earthshaker imediat ce sare,  să poţi mânca rapid nişte copaci încât să scapi de inamici, să sari cu Dagger folosind imediat cu Rhasta hex pe un erou şi plasă pe altul în mai puţin de 1 secundă ş.a.m.d.

De-a lungul timpul au apărut mai multe programe care pot face acest lucru, DotaKeys numărându-se printre cele mai bune.

Dotakeys

Deşi este mai veche, versiunea 1.32 este folosită de majoritatea jucătorilor de top din lume, oferindu-ne posibilitatea să realocăm tastele pentru vrăji şi să stabilim unele pentru obiectele din inventar.

După ce îl descărcaţi şi instalaţi, la prima rulare programul o să vă întrebe dacă vreţi să-l actualizaţi (update), moment în care trebuie să apăsaţi pe No. Pentru a nu mai primi acest mesaj, accesaţi Options > Preferences şi debifaţi 'Check if new version it is available on startup'.

Încă din primul meniu puteţi să utilizaţi tastele F3, F4, F5, F6 pentru mesaje ce pot fi trimise aliaţilor. Eu le folosesc pentru a scrie dacă inamicul a plecat de pe linie sau dacă a revenit. Pentru a configura celelalte taste, apăsaţi  butonul Editor.

După ce am terminat de setat, trebuie să repornim programul pentru ca noua configuraţie să fie folosită, iar noile taste pot fi activate folosind F8. În momentul apăsării, toate tastele din Editor din prima coloană vor fi înlocuite cu acţiunile sau tastele din coloana 2, excepţie făcând cele din dreptul abilităţilor (skills).

Dacă dorim mai mult decât să putem folosi Dagger cu Q, sau Mekasm cu Space, apăsăm F7. Va fi afişat mesajul: ” /w  DotaKeys: Please Type *YOUR* hero shortcuts…” . În acest moment suntem întrebaţi ce taste dorim să schimbăm cu cele din editor în secţiunea Skills. În cazul meu, dacă introducem tastele 1 2 3 4, programul va înlocui D cu 1, E cu 2 , R cu 3 şi W cu 4. Astfel, dacă apăsăm D o să scrie 1, E o să scrie 2 ş.a.m.d.

Exemplu: Lina are Dragon Slave pe litera D, Light Strike Array pe T, Fiery Soul pe F şi Laguna Blade pe G. Dacă aveţi în Editor setările mele, când apăsaţi F8, F7 şi introduceţi tastele D T R G, D va rămâne neschimbat, E va deveni T , R va deveni R, iar W va deveni G. Astfel, prima vrajă va fi activată cu D, stun-ul cu E şi ultimata cu G.

Puteţi să vă setaţi cum doriţi tastele, acesta este un exemplu de cum m-am gandit să le schimb încât să îmi fie confortabil să activez magiile foare rapid. Dacă sunteţi obişnuiţi să ţineţi mâna pe alte taste, este foarte posibil să aveţi alte setări care să vă ajute mai mult. La Nevermore de pildă aveam dificultate în a folosi raze şi a le opri în momentul în care realizam că o să ratez. Cu dotakeys am setat raza mică pe W, medie pe D , mare pe E şi ultimata rămâne pe R. Astfel, degetele îmi stau tot timpul pe WASD şi pot apăsa tastele foarte uşor când am nevoie.

Lucruri importante de reţinut:

 • Nu faceţi update
 • Evitaţi  să mutaţi tastele Numpad pe unele folosite des de eroi (eu de exemplu am Numpad5 pe F, dar nu mă deranjează la Queen of Pain, deoarece eu mut şi magiile, aşa că activez Scream cu E, nu cu F )
 • Când apăsăm F8, doar inventarul este activat, nu şi abilităţile
 • Dacă doriţi să mutaţi şi vrăjile, nu doar inventarul, trebuie să întelegeţi exact cum funcţionează remaparea cu F7

Programul are însă şi nişte dezavantaje:

 • Poate fi detectat drept un virus sau worm (deoarece schimbă tastele şi este considerat Keylogger)
 • Dacă utilizăm des ALT+TAB, se poate întâmpla ca Dotakeys să nu meargă, chiar dacă teoretic setările sunt activate. Drept urmare, trebuie să le închidem cu F8 şi să le repornim tot cu F8 ( setările raman cele de dinainte atunci cand utilizăm F7 şi nu restartăm calculatorul )
 • Nu putem folosi rotiţa de scroll a mouse-ului (WheelUp sau WheelDown) ca taste în Editor

Setările mele de Dotakeys:

Dotakeys 1.04 este cea mai noua versiune şi o puteţi descărca de aici. Avantajele pe care le prezintă sunt că a fost eliminat bug-ul cu ALT+TAB, iar MouseWheelUp/ MouseWheelDown pot fi folosite drept taste.

Dezavantajele sunt că abilităţile nu vor funcţiona deloc dacă nu le introducem cu F7. Mai precis, dacă avem la skills 1-4 DERW, dacă nu apăsăm F7 ca să le introducem nu vor face nimic. De aceea recomand versiunea precedentă.

Customkeys

Customkeys sunt ideale pentru cei care au probleme cu eroi precum Chen sau Enchantress. Avantajele sunt că nu depinzi de un program şi te legi doar de elementele jocului pentru a schimba nişte taste. Dezavantajele:

 • sunt destul de greu de înţeles cum funcţionează
 • nu poţiseta Numpads pe alte taste
 • necesită actualizare la fiecare versiune nouă de DOTA

Fiecare magie din joc are un cod, după care este şi recunoscută. Pentru că este destul de complicat de întocmit un manual, am să mă limitez la a explica cum se poate realiza acest lucru prin intermediul unui site dedicat.

Selectaţi eroii sau unităţile pentru care doriţi să schimbaţi tastele. Aveţi însă grijă să selectaţi generarea pentru versiunea în care doriţi să jucaţi. Veţi primi un fişier Customkeys.txt, pe care îl salvaţi în directorul Warcraft III. Pentru a fi utilizate, trebuie să activaţi opţiunea Use Customkeys Shortcuts în secţiunea Gameplay.

Eu folosesc această metodă doar pentru monştrii neutri, pentru a le seta toate magiile pe aceeaşi tastă. Astfel, dacă am un grup de Centaur, Troll şi Satyr, o să folosesc TAB+T+ TAB+T+ TAB+T pentru a activa vrăjile. În combinaţie cu Dotakeys, la Chen de exemplu setez din Dotakeys ca W să devină  T. Astfel, folosesc Test apasând W şi monştrii au aceeaşi tastă pentru magiile importante.

AUTOWARKEYS

Download.

Poate fi folosit pentru a:

 • schimba unele taste inaccesibile altor programe similare: ALT, WINDOWS KEY, CTRL etc.
 • seta Autocast pentru o magie (adică apăsăm pentru a activa/dezactiva Frost Arrow de exemplu)
 • seta funcţii pentru o combinaţie de taste (exemplu: dacă apăs F scrie F, dacă apas ALT+F va scrie “GG baieţi” pentru toată lumea). Dezavantajul major al acestei funcţii este că intră în conflict cu Dotakeys, astfel că nu putem de exemplu să activăm manual Phase Shift la Puck cu D şi să folosim ALT+D pentru Autocast.

Din aceeaşi serie:

Defense of the Ancients

Producător: DOTA Allstars

Distribuitor: Not Available

Platforme: PC

Gen: Strategy

Pagina Oficială: Vizitează

Data de lansare: 30 martie 2010