Ghid începători – DotA – Defense of the Ancients – Volumul VII

Ce înseamnă Support, Babysit, Ganker?

Una dintre principalele probleme pentru echipele româneşti de DOTA o reprezintă înţelegerea greşită a conceptului de support. Ca să fie clar, support este un rol, nu un erou. Putem juca support cu absolut orice erou, diferenţa majoră fiind că unii sunt mai potriviţi pentru asta decât alţii.

Scopul celui care a ales rolul de support este să optimizeze jocul echipei. Cel mai simplu exemplu ar fi seria de acţiuni pe care un erou o practică pentru a ajuta un alt erou să crească foarte repede în nivel şi să îi ofere posibilitatea de a obţine mult Gold. În această categorie intră achiziţia unui Curier cu opţiunea de Share (atunci când oferim posibilitatea unui aliat de a folosi unităţile noastre, inclusiv eroul ) şi cumpărarea de Wards.

Majoritatea jucătorilor din Romania se limitează doar la aceste două acţiuni, când de fapt acest rol are de îndeplinit un număr mult mai mare de obiective.

Babysit înseamnă să stai alături de un erou aliat pe linie şi pe cât posibil să nu iei experienţă de pe creepi în timp ce te baţi încă de la nivel 1 cu inamicii de pe linia respectivă.

Ganker este considerat un erou care se duce şi ajută eroii aliaţi să-şi asasineze inamicii sau să obţină avantaj, plimbându-se din acest motiv foarte mult pe hartă.

Achiziţionarea obiectelor

În inventarul jucătorilor de support vom găsi foarte des Scroll of TP, Observer Wards, Sentry Wards, Branches, Stick,Tango, Salve, Clarity, Boots şi Currier – Flying Currier. Acestea sunt obiectele de bază oricărui început de joc când ai ca scop realizarea unui set de acţiuni constructive.

Alegerea lor trebuie gândită în funcţie de ce eroi au adversarii şi ce posibilităţi avem noi de a ne atinge obiectivele propuse. De exemplu: cumpărăm Sentry Wards dacă dorim să tragem valul de unităţi aliate la cei neutri (jucătorii blochează des zonele monştrilor neutri cu alte ward-uri), în timp ce un Flying Curier va fi folosit pentru a cerceta harta ca să aflăm din timp ce eroi vin pe ce linie.

Acţiunile principale

Achiziţionarea ward-urilor este utilă doar dacă ele sunt plasate la timp unde trebuie, fiindcă există o stransă legătură între obiectele pe care le cumpărăm şi cum/când le folosim. Sunt situaţii destul de des întâlnite când din diverse motive nu putem să cumpărăm ward-uri sau să plasăm unele deja luate. Aici este şi datoria celorlalţi jucători să înteleagă că în astfel de situaţii trebuie să ajute pentru ca echipa să nu piardă controlul harţii.

În cazul ideal, eroul de carry trebuie să omoare doar el eroii adverşi şi să ucidă aproape toate unităţile, rămânând ca ceilalţi jucători să plaseze ward-uri pe hartă şi să ajute în bătălii. Când acest plan nu poate fi pus în aplicare din anumite cauze (de la strategii gândite prost la folosirea magiilor greşite în momente critice), trebuie cautată cea mai bună soluţie în momentul respectiv. Dacă eroii tăi de support nu au bani de boots şi wards, şansele ca aceştia să mai poată oferi protecţie eroului Carry scad considerabil.

Plasarea ward-urilor este vitală şi de aceea trebuie să avem o bună cunoaştere a celor mai potrivite zone în care dorim viziune. Degeaba punem de exemplu ward-uri pe linia de sus dacă principalele bătălii se duc pe cea de jos.

Un alt exemplu constă în luarea deciziilor: dacă avem de ales între a elimina Observerele lor cu un Sentry, sau a plasa Observerele noastre, ce alegem? Dacă suntem avansaţi pe hartă, am distrus mai multe turnuri decât adversarii şi avem eroi ce deţin posibilităţi de scout (cercetare) gen Beastmaster, ar fi mai înţelept să cheltuim 200 Gold ca să nu vadă inamicii harta decât să vedem noi o bucată mare şi ei una mai mică.

Exemple pentru plasarea ward-urilor:

Pentru un ghid complet de ward-uri vă recomand http://www.playdota.com/guides/seeing-is-beliving-or-rape.

Achiziţionarea unui Curier este frecvent întâlnit la jucătorii de support, dar nu este mereu util să îl cumpere chiar de la început. Dacă ştim că ne vom plimba des între linii, este de preferat să pornim cu Boots în unele cazuri, ori nu putem face asta dacă luăm Courier sau Wards.

Eroul de support trebuie în mod obligatoriu să fie foarte atent la acţiunile şi obiectele inamicilor. Este destul de evident că a fi atent la ce obiecte au inamicii în inventar, a anunţa cine are pe el TP, Wards, cam cât crezi ca mai are un Earthshaker până obţine Dagger etc., sunt acţiuni foarte ajutătoare şi la îndemâna oricărui erou.

Motivul pentru care support-ul face mai des aceste lucruri este că el nu trebuie să fie atent la ultima lovitură, are des momente în care trebuie să stea în aceeaşi zonă şi să o păzească 2-3 minute ş.a.m.d. Oricine poate fi atent la eroii adverşi, însă devine de la dificil la imposibil să obţii Gold cu ultima lovitură şi să urmăreşti în acelaşi timp minimap-ul ca să anunţi cine lipseşte, când apare runa, când intră un erou cu 2 Observere pe el în fog, iar când iese să aibă doar unul etc. Exemplu: jucam cu Mirana ca support/ganker şi aveam Observer în padurea lor. Acolo se afla un Sniper şi am dat o sageată spre el, moment în care s-a ferit. Imediat după am adus Sentry şi le-am distrus Observerele, deoarece prin acţiunea sa şi-a dezvăluit Ward-ul.

Astfel de informaţii trebuie împărţite cu toţi coechipierii, deoarece să anunţi la fiecare XX:45 minut impar „rună în 15” este foarte greu, având în vedere că trebuie să fim atenţi la multe alte variabile.

Sinuciderea cu “ajutorul” monştrilor neutri trebuie corelată cu o administrare corectă de viaţă şi mana. Să presupunem că trebuie să facem babysit unui carry şi ne luptăm cu eroul advers. În timpul acestui proces pierdem puncte de viaţă/mana, lucru valabil şi pentru adversar. După ce reducem la minim numărul de posibilităţi cu care putem ajuta echipa, putem să ne sinucidem într-o tabără de monştri neutri pentru a caştiga timp preţios, deoarece înviem repede şi putem reveni pe linie ca să ne reluăm activitatea. Această acţiune este foarte utilă în primele minute de joc când nu avem prea multe obiecte sau nivel ridicat.

Ca support, un lucru foarte greu de realizat este să ştim exact când trebuie să farmăm şi când nu. Boots sunt o necesitate foarte mare de la un anumit nivel şi decât să farmeze un carry încă 500 Gold ce şi-a cumpărat deja nişte obiecte de bază, mai bine lasă un erou “amărât” să o facă. În altă ordine de idei, trebuie înţeles că a cumpăra Observere, Sentry sau TP de către un erou carry nu este o greşeală. Exemplu: Crystal Maiden şi Naix stau amândoi pe linie. Maiden are nevoie de 200 Gold ca să cumpere Wards şi îl roagă pe Naix să îi lase unităţile. În acest caz, nu ar fi mai inteligent să cumpere Naix, deoarece are lovitura mai puternică şi nu necesită prezenţa support-ului pe linia respectivă?

De cele mai multe ori am văzut la echipele din China (care sunt în momentul de faţă cele mai puternice echipe de DOTA din lume) că lasă eroul de support să obţină Gold de pe urma unităţilor în momente cheie. Atunci când au nevoie de Boots sau nivel ridicat pentru a nu muri repede în confruntările de 5 v 5, se întâmplă să lase pe o linie un erou şi 2-3 minute singur ca să farmeze.

În bătălii, jucătorii support trebuie să se ferească de poziţionări riscante, deoarece neavând obiecte şi nivel mare pot deceda foarte repede. Tactica principală se rezumă de obicei la “atacă şi fugi”, astfel încât să împiedici adversarii să folosească o serie de vrăji pe acelaşi erou, sau să ajuţi eroii aliaţi să ucidă pe cineva fară să consume magii importante.

Exemplu: Cu Vengeful Spirit, foloseşti stun pe un inamic după care te retragi şi stai ferit ca să poţi da Swap pe un erou aliat ce este atacat de toţi adversarii. În cazul în care aceştia folosesc multe magii pe un erou, dar insuficiente încât să îl omoare deoarece activezi Swap la timp, inamicii se pun într-o poziţie greşită, deoarece Vengeful are din nou cooldown pentru stun, iar aliaţii tăi pot asasina astfel un erou advers.

Concluzii

Pentru a deveni un jucător excelent de support trebuie să:

  • Nu ratăm unităţi cu ultima lovitură atunci când putem farma
  • Avem atenţie distributivă, pentru a ne putea lupta şi urmări în acelaşi timp minimap-ul
  • Plasăm ward-uri în cele mai bune locuri şi în momente potrivite
  • Comunicăm eficient, pentru a transmite informaţii importante cât mai repede
  • Înţelegem priorităţile în funcţie de variabilele din joc (folosirea anumitor abilităţi sau acţiuni în anumite situaţii)
  • Cumpărăm obiecte utile în momente cruciale (toţi adversarii se apropie vertiginos de turnul de sus, iar eroul aliat carry este în bază şi nu are TP, aşa că îi cumperi unul ca să poată participa la bătălie)
  • Ne poziţionăm foarte bine în lupte pentru a nu ne expune inutil
  • Blocăm eroii adverşi cu propriul erou folosind Move+Click când aceşti urmăresc un aliat
  • Observăm atent comportamentul valului de unităţi (ca să ştim din timp când o să fie linia împinsă şi când nu, pentru a pleca din timp la un gank)
  • Ştim foarte bine ordinea şi momentul când să activăm magiile (dacă Sven foloseşte stun pe un inamic, iar noi jucăm cu Crystal Maiden, vom folosi cubul după 2-3 lovituri normale pentru a provoca damage maxim)

Pentru replay-uri în care support-ul este jucat excepţional de bine, vă recomand echipele Ehome şi Lgd.Sgty http://www.gosugamers.net/dota/replays/38329

Din aceeaşi serie:

Defense of the Ancients

Producător: DOTA Allstars

Distribuitor: Not Available

Platforme: PC

Gen: Strategy

Pagina Oficială: Vizitează

Data de lansare: 30 martie 2010