Evoluția premierilor, per joc (2017) – partea a II-a

Anul trecut anticipasem că în 2017 fondurile de premii vor crește mai puțin decât o făcuseră în acel an. Și aparent, previziunea a fost corectă...cel puțin în cea mai mare parte

Aceasta este a doua parte a unei analize menite să prezinte evoluțiile fondurilor de premii ale acestui an comparativ cu anul trecut, precum să și facă o serie de previziuni – în limitele posibilităților – cu privire la evoluția lor în 2018. Prima parte parte a fost dedicată analizării și previzionării fondurilor de premii din circuitele competiționale de League of Legends, Dota 2 și CS:GO. Pentru ca acum o analiză identică sa fie prezentată pentru fondurilor de premii din circuitele competiționale StarCraft II, Hearthstone și Heroes of the Storm.

Anul trecut anticipasem că în 2017 fondurile de premii vor crește mai puțin decât o făcuseră în acel an. Și aparent, previziunea a fost corectă…cel puțin în cea mai mare parte. Excepții fiind circuitul de Hearthstone și într-o oarecare măsură, și cel de CS:GO. Făcusem acea previziune datorită faptului că în 2015 și 2016, eSport-ul cunoscuse deja o creștere semnificativă – una oarecum subită și pe alocuri, puțin forțată – a fondurilor de premii. În plus, un număr destul de măricel de cluburi sportive își făcuseră deja intrarea în eSport, aducând cu ele sume mari de bani – mari pentru eSport. Prin urmare, mergând după principiul că eSport-ul trebuie să cunoască o creștere naturală – adică bazată pe investiții – pentru a fi sustenabilă pe termen lung, era greu de văzut exact de unde vor veni mai mulți bani decât veniseră deja.

Surplusul comparativ cu anul trecut:

Grafic comparativ al evoluției fondurilor de premii:

Trendul întrărilor cluburilor sportive s-a păstrat și anul acesta. De fapt, el chiar s-a accentuat. Și acest lucru s-a întâmplat preponderent din cauza restructurării circuitului nord-american de League of Legends și mai ales datorită înființării Overwatch League

  • StarCraft II

În ciuda faptului că este un joc dominat aproape în totalitate de sud-coreeni și că se bucură de o popularitate preponderent regională, și StarCraft II a cunoscut o oarecare creștere. Dar una destul de mică, de doar 116,282 USD, cifra totală a premierilor nerevenind la 4,182,831 USD, înregistrată în 2012.  În plus, spre deosebire de CS:GO, creșterea pentru StarCraft II a fost una mai degrabă artificială, întrucât a fost realizată chiar de Blizzard. Ea nu a venit pe fondul unei infuzii de bani venită din afara eSport-ului – ca în cazul CS:GO, Dota 2 sau Overwatch

Și dat fiind faptul că în 2018 se va utiliza același sistem competițional ca și în 2017, este puțin probabil ca lucrurile să evolueze  semnificativ în circuitul de StarCraft II. Cel mai probabil că vom vedea o plafonare.

  • Hearthstone

În cazul Hearthstone vorbim de o scădere, una destul de mare pentru acest joc, de 692,342 USD. Lucru nu tocmai surprinzător ținând cont că existau semne chiar din 2016 că popularitatea acestui joc pe plan competițional ar fi în scădere. 

Dar cel mai probabil că această tendință va fi stopată întrucât odată cu schimbarea sistemului competițional de Hearthstone, Blizzard a anunțat atât mai multe turnee, precum și premii mai mari. Cât de mari mai exact, rămâne de văzut. Dar oricum, fondurile de premii pentru acest joc se cam apropie de o limită.

  • Heroes of the Storm

Oarecum ciudat datorită faptului că circuitul profesionist de Heroes of the Storm are relativ puține competiții comparativ cu CS:GO sau Dota 2 de exemplu, Heroes of the Storm este al patrulea cel mai bine premiat joc. Cel puțin deocamdată. Cel mai probabil, este însă doar o perioadă scurtă de glorie întrucât HotS nu prezintă același potențial de dezvoltare precum Dota 2, League of Legends, Overwatch sau CS:GO. Posibil ca din acest motiv anul acesta, să fi și cunoscut doar o creștere minimă comparativ cu anul trecut, una de doar 148,183 USD.

Și cum nu se anunță nimic revoluționar în circuitul de HotS, este foarte posibil ca în 2018 să fie înregistrată ori o scădere, ori cel mult, o ușoară creștere. Una similară cu cea înregistrată anul acesta.

NOTĂ: Cifrele au vizat sumele totale estimate ale fondurilor de premii înregistrate anul acesta.