Esports vs sports sau esports + sports?

Organizațiile de eSport-ul au foarte multe lucruri pe care le pot prelua din sport pentru a-și îmbunătăți performanțele

Nu de puține ori eSport-ul și sportul au fost puse în opoziție. În principal în articole sau chiar întregi editoriale de genul “Cum se compară fondul de premii de la TI5 cu fondurile de premii din sport”, sau “Esports vs Traditional Sports”, sau Este eSport-ul o amenințare pentru sport?”. Și exemplele ar putea continua. În realitate însă, genul acesta de comparații nu sunt doar nocive – în principal chiar pentru eSport –, ci dau chiar în ridicol. Asta pentru că cele două domenii nu sunt, nu au fost și nici nu vor fi vreodată în opoziție.

De unde această nevoie de a compara cele două domenii?

Pe de o parte, în cazul unei părți a celor care promovează genul acesta de subiecte, nevoia de a le compara probabil că vine dintr-o frustrare izvorâtă din faptul că eSport-ul nu este recunoscut ca sport. Și, comparându-le, doresc cumva să arate că eSport-ul este sau că, în cele din urmă, va fi superior sportului. Întrebarea care s-ar pune este, “superior la ce mai exact”? Problema la bază nu este, însă, că eSport-ul nu este sport, ci de ce nu este sport?

Orice activitate sportivă a avut, la un moment dat, nevoie de reglementări prealabile pentru a fi recunoscută ca atare. Niciun sport nu a devenit sport imediat ce a apărut. Și, ca să răspund la întrebarea de mai sus, în realitate, așa cum se prezintă el în momentul acesta, eSport-ul nici nu are cum să fie sport pentru simplul fapt că el nu se desfășoară respectând prea multe criterii sportive. De exemplu, în câte cazuri putem vorbi de jucători care se pregătesc folosind principii sportive? Pe de altă parte, în câte cazuri vorbim de jucători care beau energizante și mănâncă fast-food în fața calculatorului în timpul antrenamentului? Or, acestea în niciun caz nu pot fi incluse la categoria “antrenament sportiv”. Sigur, există o minoritate de jucători care fac și sport. Dar în aceste cazuri se poate pune un semn serios de întrebare cu privire la modul în care ei se antrenează și motivele din spatele pregătirii lor fizice. Câți jucători conștientizează nevoia de a face sport pentru a-și mări performanțele în cadrul jocului, și nu doar pentru a avea bicepși și tricepși fotogenici?

În sportul profesionist nu este suficient doar să tragi de fiare și să alergi câțiva kilometri pe zi, ci și modul în care faci aceste lucruri, timpul din zi, intensitatea, sau ce faci după aceea. Contează ce metode de recuperare folosești, cum și când sunt ele aplicate. Mai contează ce nutriție ai, și ce medicamentație – evident, care să și fie permisă.

O altă parte a celor care folosesc astfel de comparații au avut, ce-i drept, intenții ceva mai bune. Ei nu au încercat nimic altceva decât să puncteze gradul de creștere al eSport-ului, folosind sportul ca punct de referință. Doar că au ales un mod eronat de a o face. Asta pentru că gradul de creștere într-un domeniu – în orice domeniu – se măsoară comparând progresele de la an la an din acel domeniu, nu comparând un domeniu cu un altul.

 

Esports + sports?

În realitate, oricât poate că ar displăcea iubitorilor de eSport acest lucru, eSport-ul are foarte multe lucruri de învățat de la sport. De la modul în care antrenamentele trebuie structurate, până la modul în care jucătorii trebuie să se odihnească, să mănânce, să iasă în oraș sau chiar să gândească. Asta presupune o pregătire pe parcursul a mai multor ani, planificată, coordonată și supravegheată de oameni antrenați în acest sens.

Sportul oferă un model demn de urmat eSport-ului și din punctul de vedere al structurării unei organizații de eSport. De exemplu, câte organizații de eSport au un preparator fizic? Poate una sau două… Câte organizații au nutriționist, sau psiholog? Sau kinetoterapeut – inutil oricum dacă jucătorii nu fac mișcare-? Sportul îi poate învăța pe antrenorii de eSport și cum să vorbească cu jucătorii – adică elemente de pedagogie sportivă. În alte cuvinte, este vorba de formarea unui întreg stil de viață.

Or cunoștintele necesare implementării unor astfel de schimbări nu se capătă oricum și oriunde, de cele mai multe ori fiind nevoie de specialiști cu studii și cu experiență de ani de zile. Un antrenor de 18-19 ani din eSport, de exemplu, indiferent cât de bun a fost ca jucător, pur și simplu nu are de unde să știe cum să structureze șase luni de antrenamente zilnice. Nu mai zic de structurarea unui an întreg – este vorba de așa-numitele cicluri anuale, prezente în orice sport de performanță. În cazul sporturilor olimpice se merge până în punctul în care sunt structurați numai puțin de patru ani.

Cum este puțin probabil ca un adolescent să aibă și cunoștințe avansate de nutriție sau de recuperare. După cum este puțin probabil să înțeleagă și de ce mintea nu funcționează independent de corp și că, în cele din urmă, fast-food-ul și energizantele consumate constant, vor afecta și modul în care jucătorul se comportă în timpul unui joc.

Din păcate, din lipsă de informații, durată de viață a unui jucător de eSport este de doar câțiva ani, eventual până la 20+ ani. Rareori vedem jucători de 28-30 de ani. Ei există, dar sunt puțini. Ce-i drept, asta se datorează și altor motive ce țin de integrarea în societatea din care fac parte – cum ar fi să-și ia un job sau să urmeze niște studii superioare. Dar în linii mari, asta se datorează antrenamentelor prost structurate, prost executate și al stilului de viață. Și dacă chiar este să facem o comparație cu sportul, atunci în sport există unele discipline în care sportul profesionist se poate practica până la vârsta de 40+ ani (ex. Karate sau fotbal).

Este adevărat că și în sportul profesionist există antrenori tineri, de 20+ ani. Dar, de regulă, aceștia au o experiență în sportul din care provin și au și urmat o școală timp de câțiva ani. Fără acest ultim criteriu nu au cum să fie antrenori. Plus că, oricum, mulți pornesc de la nivelul de antrenori secunzi, deci o perioadă de timp stau sub ghidarea unui antrenor mai experimentat. Cum, de altfel, există și așa-ziși antrenori care nu au niciun studiu din acest punct de vedere, iar efectele acestui fenomen sunt cât se poate de vizibile în sporturi precum fotbalul, de exemplu.

Cert este că, până la urmă, problema nu se rezumă doar la cifre. Este foarte simplu să expui cifre dintr-un domeniu aflat în dezvoltare și să declari că “eSport-ul va depăși sportul în X ani”. Dar asta nu înseamnă nimic și, cu siguranță, nu contribuie la dezvoltarea eSport-ulului. Oricum, rata creșterii unui domeniu nou – adică eSport-ul – în mod evident va fi mai mare decât cea înregistrată de un domeniu deja dezvoltat – adică sportul. Asta tocmai datorită faptului că este în creștere. Este ca și cum ai compara rata anuală a creșterii economice a Chinei cu cea a Statelor Unite. În mod cert cea a Chinei va fi mai mare pentru că este o economie în dezvoltare, în timp ce economia Statelor Unite este deja dezvoltată.

În concluzie comparațiile de genul esport vs sports nu au niciun sens, din niciun punct de vedere. În realitate organizațiile de eSport-ul au foarte multe lucruri pe care le pot prelua din sport pentru a-și îmbunătăți performanțele într-un domeniu tot mai extins, tot mai competitiv și în care par să intre tot mai mulți bani.