Dota 2: Despre Invictus Gaming

Invictus Gaming este una dintre cele mai titrate și mai inconsecvente echipe chineze

Invictus Gaming este una dintre cele mai vechi organizații chineze din circuitul profesionist de Dota 2. Este, de asemenea, și una dintre cele mai titrate. Pe de altă parte, dea lungul timpului, a avut un parcurs foarte inconsecvent, mai ales în intervalul 2015-2016, lucru care a coincis cu o politică dezastruoasă de transferuri – un fenomen destul de frecvent întâlnit în e-sports. De fapt, intervalul 2015-2016 a fost unul în care Invictus și-a distrus în repetate rânduri echipa, lecție pe care rămâne de văzut dacă a învățat-o până în 2018.

Invictus Gaming în 2011

Intrarea în circuitul profesionist de Dota 2 a fost făcută într-un mod destul de abrupt pentru Invictus, echipa sărind peste orice competiție pregătitoare și participând direct la cea mai importantă, The International 2011. Acolo a ocupat un loc 5-6, posibil și datorită faptului că nivelul echipelor era, în general, mai scăzut. De exemplu, este greu de crezut că acum, o echipă nouă ar putea să ia un loc 5-6 la The International fără să aibă, în prealabil, o experiență considerabilă la nivel profesionist înalt.

Invictus Gaming în 2012

Deși acest an nu a fost unul strălucit, a fost cel în care echipa a cunoscut cea mai mare stabilitate a componenței și în care creșterea ei valorică s-a produs într-un mod natural adică gradual și în urma susținerii de competiții, nu ca urmare a unor transferuri de la echipe mai bune. Și punctul culminant l-a reprezentat câștigarea The International 2012, un lucru deloc de neglijat pentru o echipă atât de tânără.

Invictus Gaming în 2013

Nu la fel au stat lucrurile și în anul următor, care deși a început destul de bine, pe parcursul primăverii și al verii, echipa a obținut numai locuri mediocre sau sub-mediocre. Și pe tot parcursul anului, Invictus nu a câștigat nicio competiție majoră internațională. Astfel că, în cele din urmă, la doi ani de la ultimul transfer, Invictus a realizat primele două modificari de lot.

 Invictus Gaming în 2014

În 2014, posibil și ca urmare a celor două transferuri recent efectuate, Invictus a avut rezultate foarte bune, mai ales în prima parte a anului, și mai ales înainte de The International 2014. Problema a fost că o mare parte a rezultatelor bune au fost obținute la competiții naționale – deci cu un nivel general mai scăzut decât al celor internaționale.

Prin urmare, nu ar fi exclus ca tocmai această lipsă a meciurilor jucate la nivel internațional să fi contribuit la obținerea doar a unui mediocru loc 7-8 la The International 2014, rezultat care, ulterior, a dus la efectuarea a două noi schimbări de componență. Problema cu aceste transferuri a fost că, judecând strict după rezultatele cae au urmat, jucătorii aduși au fost mai slabi decât cei cedați.

Invictus Gaming în 2015

După un început slab de an, echipa a câștigat un turneu internațional major – mai exact Major All Stars Dota 2 Tournament – la nouă luni de la ultima victorie de acest gen care fusese obținută la ESL One Frankfurt 2014. Doar că acesta a fost  singurul turneu major internațional câștigat în 2015. Au mai existat și alte rezultate bune, precum un loc doi la Red Bull Battle Grounds sau la StarLadder StarSeries Season 12, dar marea majoritate a competițiilor s-au încheiat cu rezultate slabe sau, cel mult mediocre. Iar locul 9-12 obținut la The International 2015 a fost simptomatic pentru contra-performanțele anului următor, la care, foarte probabil, au contribuit și numeroasele schimbări de componență efectuate de organizație imediat după acel concurs.

Graficul evoluției Invictus Gaming în intervalul 2011-2014:

 

Invictus Gaming în 2016

Pe scurt, 2016 a fost cel mai slab an al Invictus de când există ca și echipă. Nu a câștigat decât o competiție – și aceea națională -, a ratat calificările a în jur de 14 turnee, iar marea majoritate a locurilor obținute la puținele finale la care a participat au fost slabe sau mediocre. Așa se și explică de ce 2016 a fost al treilea cel mai slab an ca încasări, asta deși acel an a coincis cu o creștere semnificativă a fondurilor de premii în e-sports. Anii 2011 și 2013 au fost mai slabi ca încasări, însă în acei ani echipa a luat parte la mai puține competiții, iar fondurile de premii erau cu mult sub nivelul celor din 2016.

În fine, punctul culminant al acestor eșecuri a fost ratarea calificării pentru The International 2016, de altfel și singura ediție de la care Invictus a lipsit.

 

Invictus Gaming în 2017

Dupâ câteva valuri succesive de schimbări, Invictus a ajuns la o configurație optimă, una care i-a permis, într-un timp foarte scurt, să revină în rândul echipelor de top de Dota 2. Mai întâi a obținut un loc patru la Dota Pit League Season 5, a urmat câștigarea Dota 2 Asia Championships 2017, iar mai apoi a ocupat un loc 3-4 la The Kiev Major.

În primăvară, rezultatele au început să scadă, echipa ocupând pe rând câte un loc 5-6 la The Manila Masters, EPICENTER 2017, Mars Dota 2 League 2017 și The International 2017. Oricum, comparativ cu 2016 si 2015, locul 5-6 la TI6 a fost o îmbunătățire substanțială, motiv pentru care organizația nu a efectuat decât o singură schimbare.

Este discutabil ce impact a avut acea schimbare asupra performanțelor, cert este că rezultatele echipei au scăzut dramatic post-TI6, ajungându-se la un nivel comparabil cu cel al celor din 2016. Și întrucât acea tendință pare să se fi pastrat și la primele trei calificări la care Invictus a luat parte anul acesta – și pe care le-a ratat -, organizația a început deja o nouă rundă de transferuri ale căror efecte rămâne de văzut care vor fi.

Graficul evoluției Invictus Gaming în intervalul 2015-2017:

 

Impactul transferurilor asupra performanțelor

Coincidență sau nu, anii în care organizația a efectuat cele mai puține schimbări de componență au fost și cei în care a avut cele mai bune rezultate. O excepție o face anul 2011, când fusese creată o echipă care a rămas neschimbată pe parcursul anului 2012 și în cea mai mare parte a lui 2013 – și care a și câștigat The International 2012 de altfel.

Cu mici excepții, politica de transferuri a organizației poate fi caracterizată drept dezastruoasă și comparabilă doar cu cea a organizației Fnatic, atunci când aceasta și-a dezmembrat propria echipă de CS:GO în 2016.

Aceasta politică de transferuri a debutat în primăvara anului 2015 și a continuat în toamna aceluiași an, imediat după The International 2015. Iar în lunile care au urmat acelei competiții, organizația a experimentat cu tot felul de configurații, una mai slabă decât alta, punctul culminant reprezentându-l ratarea calificării la The International 2016.

În cele din urmă, s-a decis transferul la prima echipă a tuturor jucătorilor de la lotul secund, măsură, de asemenea, ineficientă – nici nu avea cum să fie altfel -, astfel că echipa și-a continuat seria rezultatelor slabe.

De abia în prima parte a anului trecut s-a reușit reintrarea graduală în rândul echipelor de Dota 2 de top, mai întâi odată cu obținerea unui loc patru la Dota Pit League Season 5 și ulterior cu câștigarea Dota 2 Asia Championships 2017.

Singurul moment în care schimbări succesive de jucători ar putea fi justificate ar fi la începutul acestui an. Asta datorită faptului că echipa care a avut rezultate bune în prima parte a anului trecut și ale cărei rezultate au scăzut dramatic în a doua parte a anului, a avut suficient timp la dispoziție să-și facă revenirea. Ea a ratat, însă, calificarea la The Bucharest Major, StarLadder i-League Invitational 4 și ESL One Katowice 2018.

Graficul transferurilor în intervalul 2011-2017:

Cele mai importante rezultate obținute de Invictus Gaming în intervalul 2011-2017: