CS:GO: Motivele din spatele scăderii Team EnVyUs

Cel mai probabil că ea a debutat cu o scădere generală a formei jucătorilor, care a fost ulterior amplificată de o serie de schimbări neinspirate la nivelul staff-ului și al echipei în sine

Acesta este a doua parte dintr-o serie de două articole dedicate analizării cauzelor care au stat în spatele scăderii bruște de formă a două echipe de top din circuitul profesionist de CS:GO. În prima parte a fost analizată Fnatic, pentru ca în această parte secundă să fie analizată Team EnVyUs.

 

Situația de dinainte de 2016

Team EnVyUs a fost clar una dintre cele mai bune echipe din 2015, alături de Fnatic, Ninjas in Pyjamas, Virtus.pro, Astralis (anterior Team SoloMid), Natus Vincere,Cloud9 și alte câteva. Cu toate acestea, un an mai târziu, situația echipei este complet diferită față de cea din aceeași perioadă a anului trecut. Și, la fel ca majoritatea echipelor mai sus menționate, Team EnVyUs a fost și una dintre cele mai stabile echipe din punctul de vedere al componenței. Doar în iulie 2015 a efectuat un schimb de jucători cu Titan, însă aceea poate fi considerată o mutare inspirată datorită faptului că performanțele echipei au crescut per ansamblu. Ce-i drept, tot au existat fluctuații în rezultate, dar în linii mari, echipa mergea destul de bine.

Și atunci ce a generat scăderea atât de mare în rezultate a echipei?

Comparativ cu Fnatic, este posibil să fie vorba de un set mai extins de cauze. Asta pentru că Team EnVyUs nu a suferit o sesiune de transferuri atât de bruscă precum Fnatic, ci a avut o scădere mai mult sau mai puțin treptată.

Cel mai probabil că ea a debutat cu o scădere generală a formei jucătorilor, care a fost ulterior amplificată de o serie de schimbări neinspirate la nivelul staff-ului și al echipei în sine. Această afirmație este întărită de faptul că după fiecare transfer, fie la nivel de jucători, fie la nivel de staff, performanțele echipei au scăzut. Au mai fost înregistrate momente bune, însă de regulă acolo unde competiția nu era atât de serioasă. De exemplu, la sfârșitul lui septembrie a câștigat Gfinity Invitational, un concurs cu doar patru participante, unde a jucat doar două meciuri si în cadrul căreia singura competiție reală a venit din partea celor de la mousesports. Un alt exemplu, poate ceva mai relevant, ar fi DreamHack Bucharest 2016, unde Team EnVy s-a clasat în rândul echipelor de pe locurile 3-4. Și acolo însă, s-a comportat bine în fața echipelor mai slab cotate – precum Gambit Gaming sau Heroic -, dar atunci când a jucat împotriva Cloud9 și Virtus.pro, a pierdut. Deci este discutabilă relevanța acelor competiții atunci când vine vorba de evaluarea formei echipei.

2015

 

Începutul scăderii de formă

La fel ca și Fnatic, Team EnVyUs a început destul de bine 2016. S-a clasat pe locul doi la Red Dot Invitational, în primele patru echipe la finalele StarLadder i-League StarSeries S14 și a obținut primul loc la Global eSports Cup.

În luna ianuarie, chiar înainte de a participa la prima sa competiție – adică Red Dot Invitational -, organizația a angajat un nou antrenor, în persoana lui Mathieu “Maniac” Quiquerez. Acesta era un fost jucător de la Titan,de la Team LDLC și de alte câteva echipe mai mici, dar fără niciun pic de experiență în antrenorat. Este destul de greu de precizat exact ce impact a avut prezența lui “Maniac” asupra calității jocului echipei. Asta pentru că toate succesele mai sus menționate i-au urmat acelui transfer. Cu toate acestea, la sfârșitul lui februarie a fost înregistrată o scădere bruscă de formă. Asta în condițiile în care, la momentul în care atunci când Team EnVy și-a început regresul, echipa avea exact aceeași componență din luna iunie 2015 – adică atunci când a avut loc schimbul de jucători cu Titan. Deci este posibil ca transferul lui “Maniac” pe postul de  antrenor să nu fi avut consecințe imediate, ci la cam o lună și un pic după aceea.

Astfel, în martie a urmat un loc cinci la ESL Expo Barcelona și un rezultat dezastruos la Intel Extreme Masters Season X, unde s-a clasat pe locurile 11-12. A fost a doua cea mai slabă echipă din competiție, doar The MongolZ având un scor mai slab. Acesta a fost și momentul în care organizația a efectuat prima modificare de lot de după schimbul cu Titan din iulie 2015. Pe cale de consecință, la câteva zile de la încheierea IEM Season X, în locul lui Fabien “kioShiMa” Fiey a fost adus Timothée “DEVIL” Démolon, tocmai de la LDLC White.

Ce a urmat a fost o perioadă de trei luni de rezultate și mai slabe decât până atunci la numai puțin de patru competiții majore. Singurul moment în care Team EnVy s-a comporat bine a fost DreamHack Masters Malmö 2016. Dar chiar și-atunci, a avut avantajul unei grupe relativ ușoare și de un început de play-off-uri accesibil.

 

Team EnVyUs dă semne de revenire…

În iunie, elvețianul Mathieu “Maniac” Quiquerez, antrenorul echipei, pleacă din organizație și redevine jucător. În aceeași lună este angajat Niclas “enkay J” Krumhorn pe postul de analist. Această perioadă este caracterizată de o discrepanță destul de mare comparativ cu perioada în care “Maniac” era antrenorul echipei.

Chiar dacă rezultatele nu au fost strălucite nici după plecarea lui “Maniac”, cu toate acestea echipa a cunoscut o creștere de formă. Rezultatele de la ESL One Cologne 2016, StarLadder i-League StarSeries Season 2 și din cadrul ELEAGUE Season 1 au fost într-adevăr foarte slabe, dar echipa a reușit totuși să câștige Gfinity CS:GO Invitational și să se claseze în rândul primelor patru echipe la DreamHack Bucharest 2016.

Problema a fost că, imediat după Gfinity CS:GO Invitational, a urmat o nouă decizie cu consecințe nefaste asupra echipei.

 

Un nou transfer, iar echipa își reîncepe scăderea de formă

La începutul lui octombrie a urmat transferul la fel de neinspirat, precum cele de dinainte, cu mult mai slab-cotata echipă franceză Millenium. În urma schimbului, Timothée “DEVIL” Démolon – inlocuitorul lui “kioShiMa”-  a fost cedat în schimbul lui Christophe “SIXER” Xia. Momentul ales pentru a efectua transferul a fost cu atât mai ilogic cu cât a venit la doar câteva zile înainte ca echipa să ia parte la World Electronic Sports Games 2016. Previzibil, rezultatul la această competiție a fost unul foarte slab. La fel cum au fost și cele din finala ESL Pro League Season 4 și, mai ales, cum a fost cel din ELEAGUE Season 2 unde s-a clasat pe ultimul loc în grupa D. Singurul succes, și acela relativ, a fost cel din cadrul Northern Arena Montreal 2016, unde Team EnVyUs s-a clasat între primele patru echipe. Dar per ansamblu, echipa a mers – și încă merge – tot mai prost.

2015

La fel ca în cazul Fnatic, sunt destul de evidente consecințele unor decizii proaste la nivel de management, combinate cu o scădere imposibil de măsurat a performanțelor jucătorilor, precum și o foarte posibilă influență negativă a unui antrenor necalificat. Așa cum am precizat în articolul “Esports vs sports sau esports + sports?este insuficient ca antrenorii de eSport să aibă cunoștințe solide de joc, atâta timp cât ele nu sunt însoțite și de cunoștințe din alte domenii conexe antrenoratului, precum pedagogie, psihologie, educație fizică, nutriție, recuperare și altele. Fără aceste cunoștințe, șansele ca o organizație chiar să dea peste un antrenor bun sunt foarte mici.

 

Rezultatele obținute de Team EnVyUs în intervalul februarie 2015- noiembrie 2016

rez

Mai mult de jumătate dintre poziționările slabe au fost obținute în 2016, cu precădere în intervalul februarie-iulie, în urma aducerii lui Mathieu “Maniac” Quiquerez pe poziția de antrenor, a aducerii lui Niclas “enkay J” Krumhorn în rolul de analist și a plecării lui Fabien “kioShiMa” Fiey la FaZe Clan.

untitled

Ce urmează pentru Team EnVyUs în 2017

Dacă este să judecăm după ce s-a întâmplat cu echipa pe parcursul acestui an, atunci am putea fi tentați să spunem că cu greu va putea să-și recapete locul pe care l-a deținut până în februarie 2016. Însa nici la sfârșitul lui 2015 nu erau semne că Team EnVyUs ar putea să scadă atât de mult. După cum, dealtfel, nu existau astfel de semne nici în cazul Fnatic. Și cu toate acestea, situația celor două echipe la sfârșitul lui 2016 nu poate să contrasteze mai mult cu cea de anul trecut din aceeași perioadă. Deci cine știe, poate că, începând cu ianuarie-februrarie 2017, Team EnVyUs va cunoaște o creștere bruscă de formă. Sau, poate își va continua regresul până când nu va mai conta foarte mult în competițiile majore.