Autorul cărților The Witcher a vândut întreaga licență lui CD Projekt RED pentru doar 9.500$

Geralt știe să omoare monștri și să seducă domnișoare, dar nu e bun la calcule

După cum știți, scriitorul polonez Andrzej Sapkowski este creatorul universului The Witcher, atât de frumos digitalizat de CD Projekt RED în poate cea mai bună trilogie de titluri RPG creată vreodată.

Andrzej are o relație de iubire și ură pentru seria jocurilor, el nu s-a sfiit să admită că are resentimente pentru felul în care oferit studioului polonez licența. Inițial, CD Projekt RED i-a oferit un procent din profit, dar scriitorul a dorit toți banii în avans. Doar astăzi aflăm care este suma, direct de la Adrian Chmielarz, fost director al studioului.

Întreaga sumă a fost de 9.500$, ceea ce este ridicol de puțin. Mai mult, CD Projekt RED a cumpărat întregul IP, ce îi oferă posibilitatea să adapteze cărțile viitoare, în eventualitatea în care vor mai fi lansate, fără a-i plăti scriitorului niciun cent.

Deși romanele lui Sapkowski nu se bucurau de prea mare expunere pe piața vestică, el era foarte popular în țara natală chiar și înaintea jocurilor. Desigur, când The Witcher a devenit un fenomen global, cărțile sale s-au bucurat de vânzări în continente la care el nici nu putea visa înainte, ce i-a suplimentat cu siguranță veniturile.

7 Comentarii [+] Adaugă un comentariu

 1. Dude a scris:

  Calic batran, acum se oftica dar cand a luat 9500$ sigur si-a frecat mainile. Habar nu avea ce comoara pierde.

 2. alberto a scris:

  ii dadea 5-10% si castiga mai mult pe termen lung babalau

 3. Red a scris:

  Tipul a câștigat enorm de îndată ce universul său e știut de toată planeta. Face bani din vânzarea cărților, că doar CD projekt nu îi ia și banii ăștia.

 4. Weezer a scris:

  Nu mi se pare corect sa fie ridiculizat si jignit pe forumuri pentru ca a facut mai demult aceasta alegere. Nu toata lumea are noroc si fler in afaceri, dar pana una alta omul a creat ceva frumos fara care nu ar fi existat jocurile

 5. koki a scris:

  a luat 9500 de para, dar daca nu era cdpr, nu mai vindea el atatea exemplare din carti, asa ca sa taca din gura

 6. s3rafi a scris:

  Da putea sa ia de cel putin 10x mai mult si sa-si vanda cartile la fel de bine ca acum. Teapa!

 7. Alex a scris:

  Ce spui tu, Weezer, în teorie este corect, doar că nu alegerea lui este motivul pentru care este ridiculizat și jignit. Motivul este atitudinea lui și disprețul lui pentru seria de jocuri video. Comparând succesul cărților la nivel de branșă, nu se apropie nici pe departe de ce a realizat seria de jocuri Witcher în lumea jocurilor video.

  Ca să înțelegem mai bine atitudinea lui, următorul articol este extrem de relevant: http://computergames.ro/autorii-romanelor-witcher-si-metro-se-cearta-despre-relatia-dintre-jocuri-si-carti/

  Sunt 100% de părerea rusului, care dovedește o viziune superioară polonezului, și nu mă refer la alegerile în afaceri.

  Cred că Andrzej Sapkowski își bagă unghia în gât ca pițigoiul. Ca să-l citez, “Este greu de refuzat o adaptare care vine cu mulți bani”. Deci 9500 de euro i se par mulți bani? Suma e ridicolă comparativ cu veniturile din jocurile video.

  E de înțeles de ce, ca să o zic pe românește, își dă cât poate de sălbatic cu pumnii în coaie acum. 🙂

Adaugă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii.

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Încurajăm cititorii ComputerGames.ro să ne raporteze orice abuz în comentariile publicate pe site.