Ascensiunea și decăderea Team Secret

De ce a avut loc scăderea abruptă de formă a Team Secret?

Team Secret nu are o istorie foarte îndelungată, fiind o echipă înființată în toamna lui 2014, când de altfel a și participat la primul său concurs major.  A avut ulterior a creștere bruscă de formă, care a culminat cu un loc trei obținut la Dota 2 Asia Championships – februarie 2015. După acel concurs, Secret a câștigat câteva competiții importante, precum ESL One Frankfurt 2015, The Summit 3 sau Major League Gaming World Finals. A avut, totodată, și o serie de eșecuri notabile, precum cel de la The International 5 sau World Cyber Arena. Una peste alta, Secret fost, fără îndoială, una dintre cele mai bune trei echipe ale lui 2015. Mai ales că toate competițiile la care s-a clasat în primele patru echipe au fost internaționale, nu naționale – așa cum este cazul majorității echipelor chineze de exemplu.

Untitled


Situația nu poate să contrasteze mai mult anul acesta. Într-adevar, Team Secret a câștigat The Shanghai Major 2016, însă în rest a avut numai clasări dezastruoase. Ultimul dintre aceste dezastre este chiar eliminarea de la The Manila Major 2016, unde Secret nu a câștigat niciun meci. S-a ajuns până în punctul în care echipa să fie clasată de abia pe a 19-a poziție în clasamentul GosuGamers și pe un generos loc 13 în cel conceput de joinDota.

Untitled

Întrebarea este, de ce a avut loc această scădere abruptă de formă?

În principiu sunt greu de determinat cauzele exacte, tot ce putem face este să analizam istoricul echipei din ultimul an și să identificam eventualele momente cheie ale evoluției echipei.

 

1. Schimbările de lot – motivul numărul 1 și, cel mai probabil, și principalul motiv care stă la baza decăderii echipei, sunt schimbările de echipă pe care organizația le-a tot făcut. Ele au început imediat după rezultatul dezamăgitor de la The International 2015. Atunci, Secret l-a pierdut pe Artour “Arteezy” Babaev – care s-a dus la Evil Geniuses – și pe Ludwig “zai” Wåhlberg – care în cele din urmă a ajuns tot la Evil Geniuses. Deși oarecum de înțeles motivul din spatele acestei prime runde de schimbări, este totuși un mister dacă managementul organizației a luat în calcul și rezultatele obținute de echipă până la The International 5. Cel mai probabil că nu.

Oricum, după aceste prime schimbări a urmat o perioadă de trecere de la o extremă la alta în ceea ce privește rezultatele. Echipa a obținut primul loc la Major League Gaming World Finals și la Nanyang Dota 2 Championships, câte un loc doi la The Frankfurt Major 2015 și la ESL One New York 2015, și o serie de clasări foarte slabe la alte trei competiții majore.

În martie 2016, a urmat victoria de la The Shanghai Major în urma căreia, inexplicabil, organizația a adus noi modificări echipei. I-a scos din echipă pe Rasmus „MiSeRy” Filipsen și pe Aliwi „w33” Omar, înlocuindu-i cu Artour „Arteezy” Babaev și cu Saahil „UNiVeRsE” Arora.

Acum, trecând dincolo de valoarea individuală a jucătorilor, nu trebuie să fii un geniu în Dota 2 ca să-ți dai seama că orice echipă are nevoie de ceva timp pentru a se închega. Iar durata de timp necesară formării unor relații in-game între jucători depinde de la o echipă la alta. Or, în cazul Secret, imediat ce echipa părea să fi ajuns la un oarecare grad de omogenitate, compoziția ei era schimbată. Este ca și cum un antrenor de lot național a unei echipe de fotbal s-ar decide să schimbe compoziția echipei cu două săptămâni înainte de Campionatul European. Schimbările par să fie cu atât mai ilogice cu cât a fost adus înapoi un jucător care plecase la Evil Geniuses cu doar câteva luni înainte.

2. Scăderea de formă – nu este exclus ca, surprapusă problemei schimbărilor de lot, să fi venit și o scădere de formă naturală. Aceasta ar fi putut fi generată ori de schimbările de lot, ori pur și simplu a avut loc pe fondul unei eventuale plafonări sau a unei relaxari generată de sărbătorile de iarnă. De altfel, cu ocazia sărbătorilor de iarnă putem observa un fenomen larg răspândit în rândul echipelor de top din eSports. Sfârșitul de an pare să fie un prag psihologic, având loc o oarecare relaxare în rândul jucătorilor, care ulterior duce la scăderea formei și la rezultate mai slabe decât anterior sărbătorilor. Vedem, de exemplu, acest lucru întâmplându-se și în CS:GO, cu precădere în cazul echipelor Fnatic, Astralis și mai ales Team EnVyUs. Și acestea au întâmpinat dificultăți în a rămâne în top odată cu începutul lui 2016.

Dar ca să revenim la Team Secret, cert este că existau semne că echipa începuse să aibă probleme chiar la sfârșitul lui 2015, când s-a clasat în rândul echipelor de pe locurile 5-6 la World Cyber Arena 2015. Însă la acea dată, semnele nu erau atât de evidente datorită rezultatelor obținute pe parcursul întregului an.

3. Creșterea valorică a altor echipe – în 2016 echipe precum Team Liquid, Natus Vincere, Newbee sau Fnatic par să se impună tot mai mult, chiar și în detrimentul unora precum Evil Geniuses. Jucători noi intră în circuitul profesionist, cei existenți devin tot mai buni și, pe cale de consecință, și echipele devin tot mai bune. Vorbim, până la urmă, de un fenomen natural. Și ca în orice domeniu, nu toți competitorii pot ține pasul.

4. Alte cauze – la baza problemei actuale pot sta și alte cauze, cum ar fi angajarea pe poziția de antrenor a lui Theeban “1437” Siva. Mai ales că transferul acestuia pe poziția de antrenor a coincis perioadei imediat următoare de după Shanghai Major 2016. Adică atunci când au fost aduși Artour „Arteezy” Babaev și Saahil „UNiVeRsE” Arora. Poate fi bănuit și antrenorul datorită faptului că mandatul acestuia s-a întins pe întreaga perioadă în care Secret a avut numai rezultate slabe.

Theeban “1437” Siva are, într-adevăr, în spate un istoric lung în care sunt incluse nume sonore din Dota 2, precum Cloud9, Digital Chaos, Natus Vincere și evident Team Secret. Dar nici istoricul prestigios și nici măcar rezultatele bune la competiții nu garantează calitatea în ce privește antrenoratul.

Este, de altfel, o problemă frecvent întâlnită în eSports, unde în continuare se merge după ideea falsă că un jucator de Dota 2 poate automat fi și antrenor, și că este suficient să cunoști jocul pentru a ocupa acea funcție. Pe măsură ce unele organizații experimentează cu antrenori profesionști, aduși din sporturile tradiționale – adică oameni pregătiți în acest scop, nu puști -, acest lucru pare să se dovedească a fi tot mai tot mai fals. În schimb a luat naștere ideea – la fel de falsă – că antrenorii în eSports ori nu sunt necesari, ori că rolul lor trebuie să fie foarte limitat.

 

Așteptările 

Foarte probabil că Secret va suferi noi modificări de lot ca urmare a rezultatului dezastruos de la The Manila Major 2016. Că aceste schimbări vor avea efecte benefice sau nu, rămâne de văzut. Cert este că sunt foarte mici șansele ca Team Secret să mai revină în top 5 prea curând, existând alte echipe în top în acest moment.  Cel mult, Secret ar putea avea câteva zvâcniri ocazionale de formă care-ar putea să-i aducă câte un loc bun la vreun turneu major. Însă cam atât. Pe fond, echipa are nevoie de un management mai profesionist, de un antrenor mai profesionist și de răbdare. Până acum nu a părut să aibă niciunul dintre aceste lucruri.