API-ul Vulkan este disponibil de astăzi cu drivere pentru Windows, Linux și Android

Vulkan se adresează tuturor dezvoltatorilor care doresc un control sporit și performanță mai mare pe o gamă extinsă de dispozitive.

 Vulkan, o nouă interfață de programare a aplicațiilor grafice (API), a fost lansată astăzi beneficiind de driverele dezvoltate de NVIDIA pentru platformele Windows, Linux și Android. Vulkan se adresează tuturor dezvoltatorilor care doresc un control sporit și performanță mai mare pe o gamă extinsă de dispozitive. 

 Suportul NVIDIA pentru noua interfață de programare permite dezvoltarea de aplicații nu doar pe platforme multiple, ci și pentru jocuri de ultimă generație cum e The Talos Principle.

 “Posibilitatea de a juca jocuri precum The Talos Principle în aceeași zi în care se lansează API-ul este o realizare nemaiîntâlnită. Compatibilitatea multi-platformă oferită de NVIDIA și driverele disponibile pentru cele mai multe sisteme de operare sunt dovezi ale rolului de leader pe care NVIDIA și-l asumă în dezvoltarea Vulkan”,

a declarat Jon Peddie, președinte al Jon Peddie Research.

Ce este Vulkan?

 Vulkan este un API simplificat care le oferă dezvoltatorilor acces direct la GPU pentru a beneficia de un control optim. Cu un driver mai simplu, Vulkan are latență și suprapunere redusă comparativ cu tradiționalul  OpenGL și Direct3D. Vulkan constituie prima generație de API de nivel redus care funcționează pe diverse platforme. Dezvoltatorii pot crea astfel aplicații pentru o varietate de PC-uri, dispozitive mobile și sisteme integrate.

 Creatorii Vulkan

 Vulkan a fost creat de Khronos Group, organizație care reunește numeroase companii de hardware și software, inclusiv NVIDIA, cu scopul de a crea API-uri open standard gratuite pentru redarea accelerată a unor medii dinamice pe o varietate de platforme și dispozitive. 

 Cui se adresează

 Vulkan este un instrument foarte util pentru dezvoltatori, pentru că reduce costurile de portare și deschide noi oportunități de piață pentru aplicațiile multi-platformă. În plus, driverele NVIDIA necesare pentru a beneficia de Vulkan sunt disponibile în ziua lansării, pentru Windows, Linux și Android. Pentru mai multe detalii consultati pagina despre drivere a Vulkan.

Latența redusă și eficiența ridicată a Vulkan le permite dezvoltatorilor să adauge mai detalii și efecte speciale în jocuri, menținând în același timp nivelul de performanță. Având un driver Vulkan mai simplu, dezvoltatorii de aplicații vor avea mai puține suprize legate de peformanță. Aceasta se traduce în experiențe mai fluide.

 NVIDIA livrează drivere deplin conforme cu Vulkan pentru toate plăcile grafice GeForce cu arhitectură  Kepler sau Maxwell ce rulează Windows (Windows 7 sau mai nou) sau Linux.

 Mai multe detalii despre Vulkan

 Pentru mai multe detalii, apăsați aici, vizionați lista completă de clipuri de la Vulkan Developer Day sau participați la GPU Technology Conference în San Jose, California, între 4 și 7 aprilie, unde vor fi mai multe sesiuni dedicate Vulkan.