Acer Aspire 5 A515-51 – Cel mai bun companion la distracție și la serviciu

O alegerea potrivită pentru Office și entertainment

Prezența Acer pe piața românească, cel puțin la capitolul IT/hardware/laptopuri a luat avânt în ultimii ani, compania lansând aici o gamă largă de produse precum monitoare și laptopuri, iar relativ nou și o gamă de produse dedicate gamingului, Predator, din cadrul căreia am testat și noi un laptop, un monitor și mouse și căști.

De această dată vom vorbi despre un laptop din seria Aspire, mai exact despre Acer Aspire 5 A515-51, pe care l-am avut în teste câteva săptămâni perioadă care mi-a devenit mașină de lucru și entertainment de zi cu zi.

Aspect frumos, rezistent și “bogat” la capitol conectivitate

Înainte de a trece de experiența normală de utilizare am să vă vorbesc puțin de aspect, iar aici am doar cuvinte de laudă.

Scos din cutie, prima impresie este una bună spre foarte bună, materialele din care este alcătuit și aspectul acestora îmbinându-se armonios în culorile negru și argintiu cu un plus pentru aspectul capacului cu display-ul care are o nuanță de gri-negru foarte mișto texturat cu sigla Acer pe mijloc. Laptop-ul cântărește puțin peste 2 kilograme și este destul de subțire (383 mm x 264 mm x 22 mm), ceea ce ajută mult la portabilitate. Pe partea dorsală avem piciorușe de cauciuc pentru susținere și antialunecare de pe birou sau suprafețe întinse și acces ușor la memoriile RAM și HDD. iar grilajele de plastic își fac treaba destul de bine cu aerisirea sistemului. Tot aici avem și difuzoarele stereo de o putere și calitate medie – oricum vorbim aici de un laptop de tip Office, deci nici nu avem nevoie de mai mult.

Pe latura din stânga avem Kensington Lock, LAN Gigabit, HDMI, USB 3.0 Type A și USB 3.1 Type C gen 1 și card-reader, iar pe partea dreaptă avem portul de alimentare, 2 x USB Type A 2.0, jack-ul pentru căști și două LED-uri pentru alimentare și Bluetooth.

Odată deschis capacul, care se lasă până la 180 de grade pe spate, avem acces la o tastatură full QWERTY, inclusiv Numpad, cu care, recunosc m-am acomodat un pic mai greu, nu din vina laptopului ci din vina că, atât la laptopul personal cât și la desktop nu am numpad-uri la tastatură (la desktop este detașabil și nu-l țin montat decât în cazuri în care lucrez cu multe cifre). Acomodarea a intervenit destul de rapid, în câteva ore reușind să intru în normal cu tastarea. Țin să mai subliniez că finisajele de aluminiu negru sunt destul de bine făcute și arătoase, tastele au un curs nici lung nici prea scurt de apăsare, nu fac gălăgie și au o distanță destul de bună între ele cât să nu apeși 2 sau 3 deodată. Aici pot să mai spun că nu am văzut bine niciodată poziționarea butonului de Power/Stand By în dreapta sus, chiar lângă celelalte taste, în cazul nostru lângă butonul END, iar în cazul laptopurilor fără numpad, lângă DEL. Sunt șanse mari să-l apeși din greșeală. Sincer, în 2017 iluminarea tastaturii ar trebui să fie un standard, pentru cei care lucrează noaptea fiind absolut un necesar. În cazul nostru, aceasta lipsește. Era beculețelor pe USB a cam apus, dar probabil nici nu e nevoie dacă ai trecut de pasul de a privi tastele atunci când îl folosești.

Touchpad-ul este o încântare. Spațios, cu butoanele ascunse și încadrat într-un chenar argintiu. Simplu, funcționabil și arătos. Per total experiența de tastare și navigare via touchpad a fost una bună, iar palmele nu s-au încins nici în cazul testării laptopului în Benchmark-uri sau jocuri.

Display-ul este IPS are 15.6 inci, suportă rezoluția maximă 1920 x 1080 pixeli și are unghiuri mari de vizualizare. Nu am găsit nimic de reproșat, dar nici de lăudat. E ok și s-a comportat așa cum trebuie în toate testele. Posibil ca cei care trec de la paneluri mai vechi să li se pară ciudat atunci când sunt imagini negre și vor observa punctele de iluminare. Așa sunt panelurile IPS și chiar nu sunt așa deranjante odată ce le folosești zi de zi. Nelipsita cameră este și ea prezentă, deasupra display-ului, tot acolo fiind poziționat și microfonul. Testele via Skype au decurs fără probleme.

Configurație hardware atât cât e nevoie pentru o experiență plăcută Office și entertainment

Ridicăm “capota” și mergem să vedem de ce este capabil “motorul”. “Inima” este Intel Kaby Lake Core i7-7500U CPU care funcționează la 2.9 Ghz și are ca back-up 20 GB DDR4 (4GB încorporați), mai mult decât de ajuns pentru orice activitate tip Office și entertainment (filme, muzică). Laptopul vine cu un SSD de 256 GB (M.2 SATA) și un HDD de 1 TB la 5400, decent pentru a rula sistemul de operare Windows 10 Home, cu care vine instalat și de a stoca fișierele de care ai nevoie. Dacă e nevoie de mai mult se poate oricând înlocui cu ceva mai rapid/încăpător. Testele de viteză au arătat că HDD-ul are o rată medie de transfer de aproape 100MB/s, iar SSD-ul de 355MB/s dar întotdeaua înaintea închierii testului având câteva fluctuații ciudate. Am făcut testul de 3 ori și același fluctuații au intervenit de fiecare dată. Pentru a mă convinge dacă este normal să se comporte așa, am făcut acest test și pe SSD-urile de pe laptop respectiv PC-ul personal și nu s-au comportat la fel.

La conectivitate avem Wireless cu o recepție a semnalului bună și o rată de transfer download/upload de 30Mbps metropolitan, Bluetooth-ul 4.1 s-a conectat la un Mouse Microsoft cu suport Windows 10 din a doua încercare și conexiunea a fost stabilă.

Am zis hai să încercăm și niște joculețe și am găsit în Microsoft Store, Asphalt 8 care nu a pus probleme la rulare și am instalat de test și ultimul update Necromancer pentru Diablo III care a rulat bine la rezoluția 1920 x 1080 pixeli în setările standard generate de joc. Jocurile care nu au mari pretenții de la placa de video, Intel HD 620, în cazul nostru, rulează fără probleme, dar încă odată precizez că vorbim totuși de un laptop pentru Office și entertainment.

Bateria 48 Wh a fost unul dintre surprizele cele mai plăcute, la 50% pus Brightnes-ul, Balanced Mode și Wi-Fi always on și fără opțiunea de Battery Saver On, am reușit să obțin cam 6 ore, în care am inclus testele de Benchmark, rulare de clipuri full HD YouTube și aproape tot timpul radio online, plus browsing. Sincer am fost un pic uimit cât de bine s-a comportat bateria. Așa da portabilitate. Alimentatorul a făcut o încărcare completă în aproximativ 2 ore, cu laptopul închis (Stand By).

La capitolul Benchmarks am testat PC Mark, ultima versiune de pe site-ul oficial, cu setările standard, unde laptopul de față a scos un punctaj de 3563, iar în 3D Mark la testul standard a scos 378 puncte (Time Spy).

Cel mai bun companion la distracție și la serviciu

Ajungând într-un final la concluzie, după aproximativ 2 săptămâni de utilizat zilnic, atât în browsing, cât și la ascultat muzică și vizionat filme și clipuri full HD, dar și mult Office, laptopul s-a comportat impecabil și mi-a fost fidel activităților mele mai mult decât m-aș fi așteptat din cauza unei autonomii bune a bateriei. Dacă ar să-mi dau cu părerea, o tastatură iluminată, buton de Power poziționat în altă parte, difuzoare mai bune și poate excluderea numpad-ului ar transforma Acer Aspire 5 A515-51 într-un laptop pefect la categoria sa, dar chiar și așa, laptopul merită recomandat.